Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Wijkman ryter till: ”Anpassa nu”

Publicerad: 2 juli 2009, 13:33

Vi måste hitta nya finansieringsmodeller för arbetet med anpassning till klimatförändringar. Det menar Anders Wijkman, som därmed går stick i stäv med hans egen kommissions rapport.


Ämnen i artikeln:

Anders WijkmanEuPolitik

Anders Wijkman är EU-parlamentariker och ordförande i expertkommittén till den internationella kommissionen för klimat och utveckling. I Almedalen pratade han om kommissionens senaste rapport om anpassning till klimateffekter. Hans främsta budskap var dels att det var bråttom att sätta igång arbetet, och dels att vi måste vara innovativa när vi ska bygga de mekanismer som ska hantera finansieringen.
– Rapporten säger att vi inte behöver några nya institutioner. Men jag tvivlar, säger han.

Enligt Wijkman måste vi hitta nya finansieringsmodeller för klimatanpassningsarbetet. Världsbanken, Global Environment Institute och andra organ som idag sköter de rika ländernas finansiering till de fattiga har enligt Wijkman fel arkitektur för att lösa problemen med anpassning till klimateffekterna.
– För det första har de inte rätt arkitektur för att lösa problemet. För det andra har är världens fattiga länder tveksamma till de här organisationerna.

Rapporten
har annars två viktiga slutsatser. Den första är att anpassningsarbetet till klimateffekterna kommer att bli dyrt.
– Det behövs mycket pengar. Från 25-30 miljarder dollar upp till 80-90 miljarder dollar.

Den andra är att de rika länderna måste börja mobilisera pengar redan nu.
– Vi måste bli konkreta nu. Köpenhamnsavtalet blir inte klart förrän 2013 och vi kan inte vänta till dess.

Anders Wijkman tycker att man åtminstone måste komma överrens om var pengarna ska tas ifrån.
– Det svårt att få finansministrarna att öronmärka pengar. Men vi måste kunna komma med garantier för de fattiga länderna. Det finns en massa förslag – att ta avgifter från CDM-handeln eller från flygbranschen. Nu är det dags att bestämma sig.

Anders Wijkman målar upp ekvationen "minskade koldioxidusläp+anpassningsåtgärder+mänskligt lidande" som ett nollsummespel. Om man ökar det ena minskar det andra, och vice versa.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Anders WijkmanEuPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News