Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Wijkman sågar medias Rio-bevakning

Publicerad: 25 Juni 2012, 05:23

Ligger till stor del bakom bristen på engagemang bland medborgarna.


I en debattartikel på sajten Newsmill skriver miljödebattören Anders Wijkman om hur han ser på resultatet av FN:s konferens om hållbar utveckling, Rio+20. Det finns inte mycket att glädjas åt menar Wijkman, eftersom själva slutdokumentet saknar skarpa förslag.

”Alla forskningsrapporter till trots finns inga beslut om konkreta åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser, avskaffa subventionerna till miljöskadlig verksamhet, stoppa utarmningen av våra viktigaste ekosystem, minska det sociala utanförskapet eller öka insatserna för reproduktiv hälsa och familjeplanering.”

Orsakerna till detta är förstås många, men Wijkman menar att media inte har skött sin roll. Han skriver:

”En orsak till det magra
resultatet är självfallet bristen på engagemang bland medborgare världen över. Skillnaden mot situationen för tjugo år sedan kunde inte vara större. Då var trycket på politikerna att åstadkomma resultat massivt, genom aktiva folkrörelsers arbete men också genom rader av insiktsfulla reportage i media. Idag är medias intresse en skugga blott. Den enda ledande tidning som i detalj bevakat både förberedelserna och själva mötet är engelska the Guardian. Svenska tidningar, däremot, har i stort förbigått konferensen med tystnad. (…) Vad media borde ha ägnat sig åt var att hjälpa läsarna förstå vidden av de utmaningar vi står inför. Inte minst borde de varit fulla av analyser av hur det ekonomiska systemet idag driver utvecklingen åt fel håll – ekonomiskt, socialt och miljömässigt.”

Ett annat stort misslyckande ligger enligt Wijkman hos politikerna. I denna grupp är det ytterst få som insett att krisen i ekonomin är ett gyllene tillfälle för att styra om från den ”bruna" ekonomi vi har i dag till en ”grön" ekonomi.

”Det är paradoxalt att samtidigt som Riomötet ägde rum möttes ledarna för G 20 i Mexico. Obama, Merkel och Cameron lät därför meddela att de inte hade tid att komma till Rio. Ett mera uppenbart bevis på hur litet man förstått av den utmaning vi står inför kan vi inte få. Det allra mest radikala hade naturligtvis varit att slå ihop mötena. Så länge diskussionerna om ekonomi och finans hålls isär från mötena om hållbar utveckling finns ingen chans att lyckas."

Anders Wijkman aslutar debattartikeln med att påpeka att han har förståelse för varför allt fler nu börjar tala om konferensen Rio+20 som Rio-20.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.