Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Wijkman utreder grön upphandling

Publicerad: 29 september 2010, 06:24

Förre EU-parlamentarikern Ander Wijkman får i uppdrag att utreda upphandlingsreglerna för offentlig sektor


Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell har gett Anders Wijkman i uppdrag att se över de svenska reglerna för offentlig upphandling. Syftet är att göra reglerna enklare och få ut mer miljöeffekt och etisk hänsyn från offentlig konsumtion.

– En väl fungerande upphandling säkerställer att vi får bästa valuta för våra skattepengar. Nu ska vi se över om vi ytterligare kan förbättra den offentliga upphandlingen och särskilt se om vi kan förbättra förutsättningarna att ta hänsyn till miljö och etik, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell i ett pressmeddelande.

Dagens upphandlingsregler uppfattas av många som byråkratiska – både av säljare och köpare. Några menar till och med att de hindrar myndigheterna från att göra goda affärer. Ett annat viktigt motiv till att se över lagstiftningen är att få köpkraften att styra bättre mot samhällspolitiska mål.

Anders Wijkman ska lägga förslag och redovisa uppdraget senast den 28 juni 2012. Parallellt med Wijkmans utredning kommer EU-kommissionen att utvärdera unionens upphandlingsregler. De ska att bland annat kartlägga nationella erfarenheter av att använda upphandling för att nå olika samhällspolitiska mål.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.