tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Wijkman: ”Vi kan inte tänka bort CCS”

Publicerad: 11 februari 2016, 10:00

One Tonne of CO2 balloon outside the Bella Centre with the new hotel under construction behind, COP 15, United Nations Climate Change Conference, Copenhagen, Denmark.

Foto: WWF

Det är viktigt att få fram demonstrationsanläggningar för infångning och geologisk lagring av koldioxid, menar Miljömålsberedningens ordförande.

Ämnen i artikeln:

Miljömålsberedningen

Anders Wijkman, Miljömålsberedningens ordförande, var en av talarna på Miljöaktuellts och Naturvårdsverkets konferens Klimatforum som arrangerades under onsdagen i Stockholm. Inte oväntat fick han berätta om den sjupartiöverenskommelse på klimatområdet som presenterades kvällen innan och som innebär att alla partier utom Sverigedemokraterna (som inte sitter med i beredningen) lyckats enas om en väg framåt, bland annat om ett långsiktigt mål för Sverige till år 2045.

Anders Wijkman påpekade under ett anförande att det dock är viktigt att ha med sig hur svårt det är att säga hur utvecklingen kan tänkas bli de kommande 30 åren.

– Vi måste därför ha en väldigt flexibel plattform. Och kring vissa problem, där måste vi skaffa oss fallback-strategier, förklarade Anders Wijkman.

En av dessa fallback-strategier är enligt Anders Wijkman infångning och geologisk lagring av koldioxid, så kallad Carbon Capture and Storage, CCS, där koldioxiden avskiljs i rökgaserna från kraftverk, förbränningsanläggningar eller stora processindustrier.

Miljöaktuellt frågade Anders Wijkman efter seminariet hur han ser på denna teknologi.

– Vi kan ännu inte tänka bort kol i exempelvis stålproduktionen. Och så länge vi inte har bättre tekniker där – möjligen kommer det lösa sig med vätgas, men det vet vi inte – så tror jag vi måste ha CCS som fallback. Redan för åtta år sedan avsatte EU ganska mycket pengar för att stötta demonstrationsanläggningar. Men det har inte blivit någonting av dem. Jag tror vi måste få fram några demonstrationsanläggningar och jag tror inte man kan räkna med att något företag ensamt kan ta fram detta, eftersom priset på koldioxid är så lågt. Utan det måste bli ett samarbete mellan stat och företag, säger Anders Wijkman till Miljöaktuellt.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) var även hon en av talarna på Klimatforum, och Miljöaktuellt passade på att fråga också henne om CCS-tekniken.

– Komplikationen är förstås att veta att man säkert binder kolet för lång framtid. Och vi har inte sett det slutgiltiga beviset ännu på att det fungerar.

Men CCS är ”av nödvändighet” en intressant teknik att titta på, menar klimat- och miljöministern.

– Dels för de processrelaterade utsläppen från industrin som vi i dag inte ser att vi kommer hitta andra lösningar på inom en tillräcklig snabb framtid. Dels för de kraftverk i Sverige som går på förnybara bränslen och som har punktutsläpp av ganska mycket biologisk koldioxid. Kan man fånga upp och binda den koldioxiden, då är det en sänka som kan ta oss till minusutsläpp. Samtidigt är det viktigt att poängtera att CCS inte ska vara en lösning för att fortsätta med en bussiness as usual-situation i Europa för att till exempel fortsätta bränna kol, säger Åsa Romson till Miljöaktuellt.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev