Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Wijkman: ”Vi måste använda offentlig upphandling som vapen”

Publicerad: 21 mars 2012, 09:26

Regeringens särskilde utredare Anders Wijkman ser ett starkt behov av att tvinga fram miljöförbättringar med de medel som bjuds.

Ämnen i artikeln:

Anders Wijkman

– Vi måste bli mer effektiva, men i rätt riktning. Att bli effektivare på miljöskadlig verksamhet är inget att sträva efter, menar Anders Wijkman på Hupp12, eventet Hållbar upphandling 2012.

Anders Wijkman påpekade att trenden idag är en tre–fyra graders temperaturökning, snarare än två. En ofta återkommande käpphäst var att hyra istället för att köpa, och om kommunerna gick i främsta ledet skulle omställningen mot ett hyrsamhälle gå lättare. Han ville också se transformella övergångar, det vill säga helt annorlunda lösningar, istället för små förbättringar av befintliga system. Anders Wijkman poängterade att offentliga upphandlingar kan användas som ett verktyg för att ställa om samhället.

– Just nu lever vi på framtiden, och det är dags att tvinga fram större förändringar, dels större produktivitet, men också begränsad resursanvändning. Våra förbättringar får inte bli uppätna av ökad konsumtion, säger Anders Wijkman.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev