tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Wikileaks: Så lyckades Shell infiltrera Nigerias regering

Publicerad: 10 december 2010, 12:04

De läckta diplomatrapporterna från Wikileaks avslöjar att Shells inflytande i Nigeria når ända upp på regeringsnivå.

Ämnen i artikeln:

Shell

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


För bara några veckor sedan avslöjade The Guardian hemliga dokument som berättade om oljejätten Shells cyniska och topphemliga PR-kampanjer efter det att människorättsaktivister i Nigeria dödats för att de protesterat mot bolaget. Nu kommer fler avslöjande dokument sedan Wikileaks publicerat amerikansk diplomatpost.

Enligt The Guardian, som läst igenom de läckta dokumenten hävdar Shells topprepresentant i Nigeria, Ann Pickard, till amerikanska diplomater att Shell har "personer på plats" i den Nigerianska regeringen och att de "vet allt som pågår på alla relevanta ministerier". De berättade också att de regelbundet gav "stöd" till ministeriepersonal för att få total insyn.

Shells representant skryter också enligt The Guardian i diplomatdokumenten över att den Nigerianska regeringen glömt bort hur långt Shell har nästlat sig in i regeringen och att regeringen därför var omedveten om hur stor inblick Shell har. Mötet mellan Pickard och den amerikanska ambassadören Robin Renee Sanders daterades och hemligstämplades av den amerikanska ambassaden i Abuja den 20 oktober 2009.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev