Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Wikipedia knäckte Microsofts Encarta

Publicerad: 2 april 2009, 11:36

2000-talets Wikipedia sopar banan med 1990-talets multimedier. Microsoft skrotar Encarta.


Microsofts ambitiösa satsning på ett lexikon inleddes 1993 när cd-rom-läsarna började bli vanliga. Bill Gates hade då länge försökt övertala Encyclopaedia Britannica att göra en digital utgåva. Istället köper Microsoft text och bilder från populärlexikonet Funk & Wagnalls till den första upplagan av Encarta och kompletterade senare med ytterligare uppslagverk.

Den svenska upplagan byggde under några år på Bra Böckers Lexikon 2000 och motsvarande arrangemang fanns i andra länder. I mitten på 1990-talet var multimedia ett hett begrepp. Microsoft gjorde en rad skivor med text, ljud och bild, bland annat om kända kompositörer. Men gradvis har sådant material dykt upp på webben och ingen vill längre betala för den sortens underhållning.

Frivilligprojektet Wikipedia blev dödsstöten för nätupplagan av Encarta. Gratis och ständigt växande till skillnad från andra uppslagsböcker på nätet. Att Microsoft sedan 2005 laborerat med kvalitetssäkrad användaruppdatering hjälpte inte. I höst stängs hela verksamheten och prenumeranterna får pengar tillbaka.

Wikipedia har enligt mätföretaget Hitwise 97 procent av lexikontrafiken i USA. Av de kvarvarande tre procenten nådde Encarta 1,3 procent.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev