Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Willys inför digitala kvitton

Publicerad: 4 februari 2019, 11:42

Foto: Willys

I Sverige skrivs det varje år ut 1,7 miljarder papperskvitton. Det motsvarar en förbrukning på 60 000 träd årligen. Men nu kan du köpa mat utan papperskvitton.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


City Gross och Hemköp var först ut – men nu hakar flera övriga matvarukedjor på utvecklingen och erbjuder digitala kvitton till sina kunder. Senast i raden är Willys. Som willyskund är det nu bara att logga in på företagets sajt och klicka i en ruta, så kommer alla dina kvitton att sparas digitalt framöver istället för att skrivas ut i kassan. Vill du någon gång ändå ha ett papperskvitto så är det bara att säga till i kassan. Den nya tjänsten har lanserats av matkedjan under januari.
– Vi gör det både för att det är enkelt för våra kunder och för att det är bra för miljön. Jämfört med att till exempel sälja mer ekologiskt har det här en relativt liten miljöpåverkan, men många bäckar små, säger Johanna Eurén, pressansvarig på Willys, till Aktuell Hållbarhet.

Enligt branschorganisationen Svensk Handel skrivs det ut 1,7 miljarder papperskvitton varje år, vilket motsvarar en förbrukning på 60 000 träd årligen, uppger Willys. Företagets egna kvitton skulle enligt matkedjan räcka ett varv runt jorden om de lades på rad – varje år.

Samtidigt är det många kunder som inte ens vill ha papperskvitton. Willys har låtit Sifo göra en webbundersökning under januari för att undersöka behovet. Mer än var tredje person mellan 16 och 34 år sade sig sällan eller aldrig vilja ha ett papperskvitto. Ju äldre personer desto större intresse för papperskvitton, men även bland personer mellan 56 och 79 år var det ungefär var sjätte person som sade sig sällan eller aldrig vilja ha ett utskrivet kvitto.

Enligt tidningen Aftonbladet har både Coop och ICA tidigare uttalat ett intresse för att införa digitala kvitton. Dock har inga tidsplaner presenterats.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev