Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Win-win mellan näringsliv och bistånd – nyckeln till att nå globala hållbarhetsmålen”

Publicerad: 26 oktober 2016, 04:09

DEBATT Det behövs nya sätt att samarbeta på, skriver Henrik Brundin, vice vd för Vi-skogen, och Bernard Giraud, vd för Livelihoods Fund.


Svenska företag kan spela en avgörande roll för att nå FN:s hållbarhetsmål om att utrota fattigdom och hunger till 2030. Vägen framåt är samarbeten som skapar ömsesidiga värden för både marknaden och människor i fattigdom.

I slutet av september 2015 antog FN:s generalförsamling i New York 17 globala mål för hållbar utveckling, som ska ha nåtts år 2030. FN-organet Unctad har uppskattat prislappen för att nå målen till mellan 28 000 och 38 000 miljarder kronor. Omfattande satsningar från företag är därför avgörande för att nå målen.

Hållbarhet har blivit en central och självklar del av många svenska företag, det integreras i såväl affärsstrategier som ledningsgrupper. Men för att denna positiva utveckling ska skapa förändring på riktigt måste biståndsorganisationer och företag hitta nya sätt att samarbeta på. Nyckeln till att få sådana partnerskap att fungera? Att alla parter kan dra nytta av investeringen.

Biståndsorganisationen Vi-skogen, franska investeringsfonden Livelihoods Fund och Brookside, Östafrikas största mejeriföretag, har i dagarna dragit igång ett tioårigt samarbete som vi hoppas kan bilda skola för hur näringslivet och biståndet kan arbeta bättre ihop för att både nå de globala hållbarhetsmålen och skapa värden för näringslivet.

Avskogning, jorderosion och ohållbara jordbruksmetoder förstör ekosystemen och försvårar det redan tuffa livet för de två miljoner människor som bor i området Mount Elgon i västra Kenya där projektet genomförs. Problemen förvärras av klimatförändringarna, de livsviktiga regnen har blivit både mer oberäkneliga och intensiva de senaste åren.

Med en investering på 35 miljoner kronor från Livelihoods Fund, som finansieras av tio större företag, kommer nu 30 000 småskaliga jordbrukare i västra Kenya att utbildas av Vi-skogen i hållbart jordbruk och trädplantering, insatser som ökar deras skördar och minskar sårbarheten för klimatförändringarna.

Samarbetet kommer också göra att europeiska företag kan klimatkompensera för utsläpp av en miljon ton koldioxid. Brookside garanterar samtidigt avsättning för böndernas mjölkproduktion och kommer att bidra till ny utrustning och kapacitetsuppbyggnad hos lokala kooperativ.

Detta gränsöverskridande samarbete kommer att ge avkastning på investeringen för alla parter; det kommer att förbättra försörjningen för småbrukare, det kommer att ge företag möjlighet att klimatkompensera, och det kommer att skapa en ny och stabil produktion av mjölk till konsumenter i östra Afrika.

Projektet visar hur investeringar i landsbygdssamhällen och familjejordbruk kan utformas så att de ger ömsesidiga värden för både jordbrukare, företag och samhället. Vi hoppas att det inspirerar svenska företag och biståndsorganisationer att hitta liknande innovativa samarbeten.

FN:s avgående generalsekreterare Ban Ki-moon har sagt att vi är den första generationen som kan utrota fattigdomen, och den sista som kan bekämpa klimatförändringarna. Låt oss ta honom på orden och nå de 17 hållbarhetsmålen till 2030. Första åtgärden måste bli att företag och biståndsorganisationer hittar nya samarbetsformer som gynnar både marknaden och människor.

Henrik Brundin, vice vd Vi-skogen
 Bernard Giraud, vd för Livelihoods Fund

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.