Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

World Economic Forum: klimatet ett allt större hot

Publicerad: 10 januari 2013, 10:08

Tuffa ekonomiska förhållanden kombinerat med frekventa extrema väderhändelser utgör en allt farligare mix för den globala ekonomin, menar World Economic Forum i en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

EkonomiKlimatförändringar

Inför World Economic Forum i Davos har organisationen publicerat en rapport där man listar de största hoten mot världsekonomin.

Rapporten bygger på en undersökning där mer än tusen experter från staten, näringslivet och den akademiska världen fått säga sitt om de största riskerna för den globala ekonomin under det kommande årtiondet. Utsläppen av växthusgaser listas som det tredje största hotet, efter ”allvarliga inkomstskillnader” och ”kroniska obalanser i finanspolitiken”, skriver Business Green.

– En fortsatt belastning av det globala ekonomiska systemet kommer att kräva världsledarnas uppmärksamhet för den överskådliga framtiden. Samtidigt kommer miljön att utsättas för en ökad belastning. Störningar i båda systemen samtidigt kan utlösa ”den perfekta stormen” med potentiellt oöverstigliga konsekvenser, menar Rainer Egloff från försäkringsjätten Swiss Re, i rapporten.

En av de mer oväntade miljöriskerna är att man varnar för så kallad geoengineering, alltså storskaliga tekniska lösningar för att minska effekterna av de globala klimatproblemen, skriver Miljö online i en kommentar.

Det kan handla om åtgärder som att färga moln, att spruta ut svavel i atmosfären för att reflektera delar av solljuset eller att ”tvätta bort” koldioxid på kemisk väg för långtidsförvaring under marken. Enligt World Economic Forum kan sådan ingenjörskonst, om något går fel, leda till oförutsägbara kostnader för jordbruk, infrastruktur och global stabilitet.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev