torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

World Economic Forum: Nödvändigt att äta mindre kött

Publicerad: 4 januari 2019, 07:55

World Economic Forum varnar i en ny rapport för köttkonsumtionens allvarliga konsekvenser på global hälsa och klimat. Under kommande toppmöte i Davos kommer WEF samla aktörer från livsmedelsindustrin och miljöorganisationer för att diskutera behovet av att ta fram alternativ till kött.


TP

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se


En minskad konsumtion av kött, och i synnerhet nötkött, kan rädda miljontals liv världen över och ge drastiska utsläppsminskningar av växthusgaser. Den slutsatsen drar World Economic Forum (WEF) i den nya rapporten Alternative Proteins som har tagits fram tillsammans med Oxford Martin School.

WEF är mest känd för sina årliga möten i skidorten Davos där den globala eliten från politik och företag samlas för att diskutera samtidens stora frågor.

Rapporten visar att 2,4 procent av alla globala diet-relaterade dödsfall skulle kunna undvikas om folk åt protein från andra källor än nötkött. Andelen klättrar upp till 5 procent i rika länder och medelinkomstländer.

”De mest positiva effekterna finns i rikare länder, där konsumtionen av nötkött är hög och där det finns särskilda fördelar med att konsumera mer fibrer”, står det i studien.

WEF-rapporten riktar också blicken mot den prognostiserade befolkningsökningen om 10 miljarder människor år 2050. Befolkningsökningen innebär att konsumtionen av kött väntas växa på global nivå, vilket är ohållbart enligt WEF-chefen Dominic Waughray:

”Det kommer vara omöjligt att tillfredsställa världens framtida efterfrågan på kött på ett hållbart sätt”, säger han i en kommentar till rapporten.

Livsmedelsproduktionen i sin helhet står för ungefär en fjärdedel av alla samlade globala utsläpp av växthusgaser enligt uppgifter från UN Food and Agriculture Organization. Djurhållningen står för en stor del av dessa utsläpp enligt FN-organet. World Economic Forum lyfter fram data från 2010 som visar att produktionen av nötkött står för 25 procent av de samlade livsmedelsrelaterade utsläppen av växthusgaser.

Dominic Waughray påpekar att rapporten visar att det ändå är möjligt att producera tillräckligt mycket näring för 10 miljarder människor och förbättra folks hälsa utan att ge upp kött – även rött sådant – helt och hållet. Detta kräver dock innovation kring nya produkter, förbättrade produktionsförhållanden och krafttag för att få konsumenter att äta en mer diversifierad diet.

Enligt World Economic Forum är syftet med studien är att driva diskussioner under kommande toppmöte i Davos som arrangeras den 22-25 januari. WEF säger att man i år för första gången kommer samla aktörer från industrin och miljöorganisationer för att diskutera behovet av att ta fram alternativ till kött.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev