Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

World Resources Institute om Joe Bidens klimatpolitik: ”Ofullständig”

Publicerad: 13 januari 2022, 10:48

Inte högsta betyg för klimatpolitiken. Men ingen amerikansk president har gjort lika mycket för klimatet under sitt första år än demokraten Joe Biden, anser World Resources Institute.

Foto: Patrick Semansky/ TT

Efter ett år vid makten betygsätts nu Joe Bidens klimatpolitik.


Efter ett år med demokraten Joe Biden som president i USA betygsätter nu World Resources Institute landets klimatpolitik i tio prioriterade frågor. Helhetsbetyget från WRI blir ”en ofullständig klimatpolitik” med ett uppnått mål, fyra mål på väg att uppnås, två mål där arbetet bara påbörjats och tre mål där Joe Biden anses ha misslyckats helt. 

Det mål som Joe Biden anses ha lyckats med är ett åtagande om att minska USA:s klimatutsläpp med 50 procent fram till år 2030 med år 2005 som basår. De mål som anses vara på väg att uppfyllas är kravet på fossilfria persontransporter efter 2035, åtgärder för att hantera utsläpp av fluorkolväten och metangas samt en uppskalning av satsningar på att samla och lagra koldioxid från atmosfären. WRI anser också att Joe Biden lyckats återetablera USA som en internationell ledare i arbetet med att hantera klimatkrisen. 

De områden där Joe Biden anses ha lyckats sämst handlar bland annat om att införa en skatt på klimatgasutsläpp och att sätta upp regelverk för hur eldrivna maskiner och utrustning kan ersätta fossila lösningar.

Samtidigt som WRI inte vill ge Joe Bidens klimatpolitik högsta betyg så är organisationen positiv. 

”President Biden har gjort mer för att tackla klimatkrisen under sitt första år än vad någon tidigare president har gjort. Han bör därför ta åt sig äran för att han verkligen gjort klimatförändringarna till en central del av sin ekonomiska välståndsagenda, med fokus på de största utsläppskällorna och för att ha inkluderat alla delar av regeringen i klimatarbetet”, skriver WRI i en kommentar. 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.