Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

World wide web fyller 20 år

Publicerad: 13 Mars 2009, 08:16

Det är 20 år sedan www skapades. Men ökad övervakning hotar nu nätanvändarnas integritet, varnar nätteknikens grundare.


I mars 1989 skrev britten Tim Berners-Lee, då forskare vid the European Organisation for Nuclear Research och idag professor vid MIT, ett dokument som skulle förändra världen. Den akademiska skriften gav förslag till vad som skulle bli World Wide Web, något som dramatiskt reviderat sättet vi kommunicerar, gör affärer och interagerar på. Året därpå inleddes projektet.

Tim Berners-Lee hade för avsikt att skapa ett nät av sammankopplad hypertext som användare åtkom genom läsare av ett nätverk. Dessa sidor med text, bilder eller annan multimedia länkades sedan samman med hyperlänkar. Sakta men säkert började webbsidor dyka upp världen över och en standard för domännamn och programmeringskod, främst HTML, rotade sig.

Men den demokratiska användargenererade gigantiska nätverk som i rasande takt förändrade vårt sätt att se på världen blir idag allt mindre liberalt och mer övervakat, något som Tim Berners-Lee oroas över.

Integritet på internet hotas om ”snokandet” inte uppmärksammas och stoppas, framhöll han nyligen inför brittiska parlamentet rapporterar BBC, och förklarade att det är som om att ha en ”övervakningskamera i rummet”.

Han anser att en människas surfande säger väldigt mycket om individens personlighet, och bör därför lämnas i fred. Frågan har lyfts bland annat efter att Google infört annonser anpassade efter folks surfvanor.

– Vi ska inte snoka på internet. Vad som står på spel är integritet på internet som ett kommunikationsredskap, sa Tim Berners-Lee.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.