Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Worldwatch Institute: Därför är konsumtionshetsen det största hotet

Publicerad: 14 januari 2010, 11:24

Den genomsnittlige amerikanen konsumerar mer än sin egen kroppsvikt i produkter – varje dag. Nu sprider sig kulturen över världen. En ny rapport visar utvecklingens allvarliga konsekvenser.


Ämnen i artikeln:

Konsumtion

I den årliga rapporten från Worldwatch Institute berättar upphovsmännen att konsumtionskulturen kan komma att slå ut alla politiska försök att komma åt klimatförändringarna och alla typer av skiften mot en grön energi och ekonomi. Enligt rapporten är den överdrivna konsumtionskulturen snart det absolut största hotet mot planeten jorden.
– Om vi inte inser att våra miljöproblem, allt från klimatförändringar till avskogning, drivs av ohållbara vanor så kommer vi inte kunna lösa den ekologiska kris som hotar vår civilisation, säger studiens huvudförfattare, Erik Assadourian,  till brittiska The Guardian.

Den värsta konsumtionskulturen hittar vi enligt studien i USA, där genomsnittsamerikanen konsumerar mer än sin egen kroppsvikt i produkter – varje dag. Den totala globala handeln med varor och tjänster ökade under det senaste årtiondet med 28 procent och uppgick till 30,5 biljoner dollar.

Konsumentkulturen är emellertid inte längre ett mestadels amerikanskt fenomen. The Worldwatch Institute menar att överflöd har blivit en framgångssymbol över i stort sett hela världen de senaste åren. Enligt The Guardian var det till exempel den här veckan som Kina gick om USA och blev världens största bilmarknad.

Enligt Worldwatch Institute är den här utvecklingen inte en naturlig utveckling av ekonomisk tillväxt. Snarare, menar man, handlar det om resultatet av företagens medvetna kampanjer för att öka antalet kunder.

I och med att konsumtionen hela tiden ökar blir det enligt rapporten också allt svårare att bli av med beroendet av fossila bränslen. För att möta konsumtionens växande energikrav krävs enligt Worldwatch att man uppför 24 vindkraftverk i timmen om man vill kunna ersätta fossila bränslen.

I studien presenterade Worldwatch Institute ändå ett antala uppmuntrande tecken på att utvecklingen kan komma att vända. Bland annat pekade man skolmaten i västvärlden blir allt bättre, och leder till en större medvetenhet om hur man äter hälsosamt. Den yngre generationen är också mer medvetna om deras påverkan på miljön.

Här hittar du rapporten

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Konsumtion

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.