Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

WSP: Bussar lika bra miljöalternativ som spårvagnar

Publicerad: 16 maj 2011, 08:24

Bussar är billigare än spårvagnar och ger lika liten miljöpåverkan, visar en undersökning från WSP Analys & Strategi


Ämnen i artikeln:

Bussar

Konsultföretaget WSP Analys & Strategi har gjort en jämförande studie mellan busstrafik och spårväg på uppdrag av Bussbranschens Riksförbund, BIL Sweden, Volvo, Scania, Mercedes-Benz och MAN. Resultaten visar att bussarna är billigare och ger lika liten miljöpåverkan sett ur ett livscykelperspektiv.

Utredarna har tittat närmare på kostnader, miljöpåverkan, passagerarkapacitet och restid för tre olika transportsätt. traditionell busstrafik, spårvägstrafik (spårvagnar) och BRT (Bus Rapid Transit) bussar med egna körfält och
stationer istället för hållplatser

Effektiviteten har sedan jämförts i fyra aktuella projekt: en spårväg som ska ersätta stombusslinje 4 i Stockholm, tvärspårväg Syd i södra Stockholm, Spårvägen i Helsingborg och en spårväg som är tänkt att ersätta busslinje 16 i Göteborg

Den energikrävande
anläggningsprocessen för spårvägar
gör att skillnaden i energianvändningen sett till hela livslängden mellan spårväg och BRT är liten – trots att energiåtgången för att köra spårvagn är mindre än motsvarande för buss, skriver utredarna.

Hur stora utsläpp av växthusgaser
transporterna ger upphov till beror på vilket bränsle som används i bussarna och hur elanvändningen värderas. Resultaten visar att biogasbussar kan ge lägre utsläpp än spårvägsprojekten i Helsingborg och södra Stockholm. I övrigt är spårväg mest utsläppssnålt.

Läs mer i Rapporten "Buss, BRT och spårväg – en jämförelse" (WSP rapport 2011:1)

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Bussar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.