Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

WWF: AP-fonderna måste få nya ägardirektiv

Publicerad: 5 november 2013, 11:52

Fem svenska AP-foner äger andelar i 133 av världens 200 mest koldioxidintensiva energibolagen i världen. Det visar en rapport från WWF som nu kräver att riksdagen ger AP-fonderna nya ägardirektiv


Ämnen i artikeln:

WWF

Enligt en ny rapport äger första-, andra-, tredje-, fjärde- och sjunde AP-fonden totalt andelar i 133 av världens 200 mest koldioxidintensiva kol-, olje- och gasföretag. Värdet av AP-fondernas fossilinvesteringar uppgår till hela 32 miljarder kronor.

Bland AP-fondernas investeringar finns bolag som Exxon Mobil, Chevron och Total. Enligt WWF motsvarar bolagens fossila reserver 625 miljoner ton koldioxid om de skulle släppas ut. Det är 11 gånger mer än Sveriges årliga utsläpp.
– Riksdagen måste ge AP-fonderna nya ägardirektiv så att de kan börja avveckla de fossiltunga innehaven och investera mer i förnybar och hållbar energi. AP-fondernas nuvarande investeringar går inte ihop med de mål som Sverige och omvärlden säger sig vilja ha för att undvika katastrofala följder av klimatförändringarna, säger Håkan Wirtén som är generalsekreterare på WWF.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

WWF

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.