Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

WWF: ”Brottssyndikat bakom timmersmuggling”

Publicerad: 12 februari 2013, 09:15

Nätverk av illegal verksamhet vävs samman över hela Afrika. Och det finns en koppling mellan skogsskövling och smuggling av droger, noshörningshorn och elefantbetar.

Ämnen i artikeln:

AfrikaSkogWWF

För tidningen Skogen berättar Joseph Okori, som arbetar för WWF i Sydafrika, att samarbetet mellan bland annat tjuvjägare och timmersmugglare ökar i Afrika.

– En av parkvakterna hade kommit på sambandet mellan illegal avverkning av tropiskt timmer och brottssyndikaten, narkotikahandlarna, organiserad prostitution, vapensäljarna, korruption. Det blev hans död, säger Joseph Okori.

Han menar att de kriminella nätverken värvar kinesiska arbetare, som kommit till Afrika för att jobba i olika projekt, men sedan blivit av med sina möjligheter till försörjning. Ofta blir det anlitade för att smuggla virke till Sydostasien.

– De bygger mobila minisågverk som vandrar runt mellan de afrikanska staterna. När ett område skövlats drar de vidare för att plundra nya skogar med så kallad afrikansk teak. Sågat virke säljs vidare mellan länderna, ofta med hjälp av falska certifikat. Denna typ av avverkning och smuggling backas oftast upp av ligor som är tungt beväpnade. Det är fler AK4 i omlopp än motorsågar i de här kretsarna, säger Joseph Okori.

Han berättar också att virket ofta lämnar Afrika i specialcontainers som även innehåller specialfack för att smuggla till exempel droger, noshörningshorn och elefantbetar.

– Det är olika former av illegal handel där brottssyndikaten har kontakter på mycket hög nivå. Det har även skett avslöjande där smugglarna använder diplomatpost. Virke som säljs som certifierat i Europa kan mycket väl vara illegalt avverkat i Afrika och försett med falska papper.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev