Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

WWF: ”Dagens svenska position är inkonsekvent, omoralisk och dålig för konkurrenskraften”

Publicerad: 10 Oktober 2011, 09:34

Världsnaturfondens klimatexpert beklagar att Lena Ek nu backar om höjda klimatambitioner.


Ämnen i artikeln:

Stefan HenningssonLena Ek

På Världsnaturfonden tycker man det är synd att Lena Ek inte har för avsikt att förändra den svenska positionen. Man såg däremot positivt på Eks tidigare uttalanden, om att EU bör höja sina ambitioner oavsett vad resten av världen gör.

Stefan Henningson, klimatexpert på WWF, menar att Eks resonemang i debattartikeln i Göteborgsposten från i mars, om att en höjning av målet till 30 procent vore bra för att återuppliva den europeiska ekonomin, stämmer väl överens med bland annat Nicholas Sterns analyser. Henningsson påminner också om de 72 stora globala företag, med en omsättning motsvarande Sverige, Polens och Österrikes BNP tillsammans, som så sent som i juni påpekade att en skärpning av EU:s klimatmål inte bara vore önskvärt av ansvarsskäl utan även av just ekonomiska och konkurrenskraftsskäl.

− I dag driver Sverige en ”Vi förändrar oss om Ni förändrar er”- linje. Detta är ej ledarskap. Först med en ny position kan Sverige med trovärdighet driva att man anser att ekonomisk utveckling och innovationskraft går hand i hand med lägre utsläpp inom EU.

Henningsson menar
att det framför allt är Polen, som nu är EU:s ordförandeland, som är det största hindret för att EU ska besluta om utsläppsminskningar på 30 procent fram till 2020. Men den svenska linjen är problematisk då den fortfarande kräver att andra länder agerar innan EU ska agera ytterligare.

− Dagens svenska position är både inkonsekvent och omoralisk, säger Henningsson. Inkonsekvent då Sverige själva har ett mål om 40 procent till 2020 som inte är konditionellt gentemot vad andra länder gör. Omoraliskt då det finns en enorm lucka att täppa vad gäller nödvändiga utsläppsminskningar till 2020. Här är det industriländerna som måste gå före för att få med sig resten av världen.

En svensk positionsförändring
skulle vara ett steg i rätt riktning och innebära en viktig och positiv signal i klimatförhandlingarna menar Henningsson. Han påpekar samtidigt att WWF:s bedömning, utifrån det vetenskapliga underlag som finns tillgängligt i dagsläget, är att det till 2020 faktiskt krävs ännu mycket mera – uppåt 40 procents utsläppsminskningar av världens industriländer samlat som grupp – för att vi ska ha en rimlig chans att klara oss väl under två graders global uppvärmning.

Intressant i detta sammanhang, noterar Henningsson, är att Lena Ek under 2009 faktiskt gick ut med en annan debattartikel, denna gång på Politikerbloggen, där hon skrev:

”På EU nivå vill Centerpartiet att koldioxidutsläppen ska minska med 30 procent fram till 2020. Jag kan till och med tänka mig en minskning med 40 procent.”

Läs också: Nya miljöministern backar om eget krav på höjda klimatambitioner

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Stefan HenningssonLena Ek

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.