Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

WWF ”Dubbelstöt slår hårt mot småbiotoper”

Publicerad: 3 december 2014, 12:21

Risk för dålig praxis i uppluckrat biotopskydd, varnar expert

Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltNaturvårdsverketWWF

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 3 december.

I september luckrade riksdagen upp reglerna för det generella biotopskyddet i miljöbalken. Nu har länsstyrelserna börjat dela ut frikostiga dispenser till lantbruket, säger experten Jan Wärnbäck på WWF.

I ett av de första fallen enligt den ändrade lagstiftningen har länsstyrelsen i Örebro gett dispens till en lantbrukare som vill lägga igen tre diken och ta bort två åkerholmar för att förbättra produktionen.

– Det här besannar farhågorna vi hade att det är jättesvårt för länsstyrelsen att bedöma dispenserna. Nu står vi inför ett nytt massivt borttagande av biotoperna som man en gång skyddade i miljöbalken, säger Jan Wärnbäck till Miljöaktuellt.

Biotoperna är värdefulla områden som har ett generellt skydd. Åkerholmar och öppna diken är exempel på sådana landskapselement. De nya reglerna som drevs fram av den borgerliga regeringen syftar till att göra det lättare för lantbrukare.

Enligt Jan Wärnbäck har länsstyrelsen i det aktuella fallet inte gjort någon ordentlig bedömning av naturvärden utan endast tittat på om åtgärden medför positiva effekter för företaget. Det är allvarligt att man delar ut dispenser utifrån en sådan generell bedömning, menar han.

Det uppluckrade biotopskyddet är inte det enda bakslaget för biologisk mångfald i jordbrukslandskapet. I fjol avskaffade regeringen också det så kallade kulturmiljöstödet, som togs bort i det nya landsbygdsprogrammet som börjar gälla 2015.

– Det har blivit en dubbelstöt mot småbiotoperna när man tog bort stödet och lättade på det generella biotopskyddet. Nu måste länsstyrelserna och Naturvårdsverket vara mycket mer restriktiva med vilka dispenser de ger, säger Jan Wärnbäck.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev