Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

WWF: EU-länder följer inte art- och habitatdirektivet

Publicerad: 10 februari 2017, 12:12

Foto: Daniel Åhs Karlsson/ Wikimedia Commons

EU:s art- och habitatdirektiv har spelat en viktig roll för att skydda hotad miljö och hotade arter i Europa. Men fortfarande exploateras många naturområden hårt. Det skriver WWF i en ny rapport.


EU:s art- och habitatdirektiv har spelat en viktig roll för att skydda hotad miljö och hotade arter i Europa. Över en femtedel av EU:s landmassa och 6 procent av dess hav skyddas av det största nätverket av skyddad natur i världen– Natura 2000. Men trots att Europa har några av världens starkaste naturvårdslagar exploateras många naturområden hårt. Det skriver WWF i den nya rapporten “Preventing paper parks: How to make the EU nature laws work”.

2015 gjorde EU kommissionen en genomgång för att se om art- och habitatdirektiv var tillräckligt effektivt. Slutsatsen var att problemet inte var EU-lagstiftningen i sig, utan medlemsländernas implementering av lagstiftningen. WWF håller med om att det inte är en ändring av lagarna som krävs, istället bör man lägga större fokus och mer resurser på effektiv implementering av lagarna.

Under EU-kommissionens genomgång av art- och habitatdirektiv kom man fram till att det fanns tre huvudsakliga områden där implementationen av direktivet inte hade fungerat som det var tänkt. Det första gällde etableringen av det marina Natura 2000-nätverket, det andra gällde utvecklingen av förvaltningsplaner och praktiska åtgärder, och det tredje gällde de resurser som avsatts och som ansågs vara otillräckliga. WWF menar dessutom att EU-kommissionen bör ta ett större ansvar för att se till att art- och habitatdirektivet implementeras och efterlevs. I sin rapport har WWF listat ett antal nödvändiga åtgärder som man menar att EU-institutioner och nationella myndigheter måste vidta för att skyddet för naturområden ska fungera på ett tillfredsställande sätt.

Länk till rapporten

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.