Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

WWF gav efter för vietnamesiska påtryckningar

Publicerad: 7 februari 2011, 09:30

Odlingen av fisken pangasius i Vietnam innebär allvarliga miljöproblem och WWF har tidigare rödlistat fisken i sin fiskeguide. Efter påtryckningar från Vietnams regering valde WWF emellertid att dra tillbaka rödmärkningen.


Ämnen i artikeln:

FiskeHavWWF

Det är SR Ekot som rapporterar om turerna kring den kontroversiella fiskodlingen av pangasius i Vietnam. Pangasius har lanserats som ett alternativ till den hotade torsken och blivit en viktig transportfisk för Vietnam. Fisken säljs i Sverige och i stora delar av Europa.

I oktober förra året valde emellertid WWF att rödmärka fisken då deras nya fiskguide kom ut. WWF ansåg att miljöpåverkan från odlingen var för stark, bland annat matades pangasius med annan fisk vilket ledde till utfiskning i regionen.

Reaktionerna i Vietnam blev emellertid starka och regeringsrepresentanter hotade till och med att dra in WWF:s tillstånd att verka i landet. På WWF i Vietnamn oroade man sig för att inte kunna verka för miljön i landet, dessutom var det en antal tjänster som hotades. Något som gjorde att WWF internationellt till sist valde att ge vika och dra in rödmärkningen. Istället lanserade man en helt ny märkning som kallades "på väg mot certifiering".
– Att vi föreslog en kompromiss med Vietnamn gjorde att de kunde sluta se oss som en fiende, säger WWF:s internationella fiskeansvariga Mark Powell till SR Ekot.

Då Ekot
frågade om inte WWF blev köpta om de gav med sig bara för att regeringen blev arga svarde Inger Näslund som är fiskeexpert på WWF Sverige att hon inte ansåg det.
– Nej, WWF:s grundval är ju dialog. Dialog för förändring för en bättre miljö oavsett frågeställningen, säger hon till SR Ekot.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FiskeHavWWF

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.