Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

WWF: Illegal handel med djur hotar länders säkerhet

Publicerad: 13 december 2012, 12:46

Illegal handel med djur hotar inte bara den biologisk mångfalden. Den är också ett hot mot länders säkerhet, slår WWF fast i ny rapport.


Det är i den nya rapporten "Fighting wildlife trafficking" som WWF konstaterar att illegal handel med djur ofta innebär stora säkerhetsrisker för nationer. Dels så spär handeln på korruptionen, dels så hindrar den övrig ekonomisk tillväxt.

Enligt rapporten uppgår handeln med vilda arter till svindlande 125 miljarder kronor. En stor del av den illegala handeln drivs av internationella nätverk, som ofta också arbetar med knarkhandel, förfalskning och människohandel.
– Förlorarna är ofta fattiga människor som är beroende av naturresurser för att överleva medan vinsterna går till kriminella gäng och korrupta tjänstemän. Många parkvakter riskerar livet både för sig själva och sina familjer när de – ofta med dålig utrustning – möter tungt beväpnade tjuvjaktsligor, säger Ola Jennersten som är naturvårdsexpert på WWF.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.