Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

WWF: ”Kapitalförvaltare hindras från att leva upp till Parisavtalet”

Publicerad: 5 juli 2017, 10:48

I en ny rapport har WWF undersökt om europeiska kapitalägares aktieinnehav bidrar till att möta klimatmålen från Parisavtalet. En slutsats är att dagens finansiella regler begränsar möjligheterna att investera i de nya lösningar som är nödvändiga för att motverka klimatförändringarna.


Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

Rapportförfattarna har analyserat koldioxidutsläpp från 80 kapitalägares innehav, och man konstaterar att många av ägarna presterar dåligt mot den internationella energimyndighetens (IEA) tvågradersscenario 2020. Många kapitalägare redovisar inte ens innehav och risker. Bland de som redovisar sina aktieinnehav har de flesta minskat innehaven i kolutvinning men för kolbaserad energiproduktion ligger runt hälften fortfarande på för höga nivåer. De svenska kapitalägarna är mer transparenta och de flesta ligger i linje med IEA:s scenario. Men fortfarande saknar många en styrmodell som garanterar att kapitalet motverkar klimatförändringarna menar WWF.

Magnus Emfel, senior rådgivare för finans på WWF, säger till Aktuell Hållbarhet att dagens finansiella regler är otillräckliga för att motverka klimatförändringar.
Dagens regler begränsar möjligheterna att investera i de nya lösningar som är nödvändiga för att motverka klimatförändringarna. Anledningen är att den här typen av nya investeringar ofta anses ha en högre finansiell risk för förvaltarna. Bankerna brukar hänvisa till att de måste följa de regler som säger att de inte kan investera i sådant som har för höga risker. Men här finns goda skäl att tillåta vissa risker.

I WWF:s rapport uppmanas kapitalägarna att jämföra aktieportföljens framtida utsläpp med det som krävs för att klara klimatmålen. Varför gör man inte det redan idag?
Det är precis den enkla synpunkt vi vill få fram. Men faktum är att när kapitalförvaltare har satt mål, eller när man lägger upp strategier, så har man inte använt målen på ett mätbart sätt för att bestämma vad som behövs göras. Det blir väldigt märkligt när företag och investerare ställer sig bakom Parisavtalet utan att ha någon mät- eller styrmodell som kan visa hur man bidrar till det.

Vad bör svenska kapitalförvaltare tänka på?
– De svenska kapitalförvaltarna ligger hyfsat bra till, men det beror inte så mycket på Parisavtalet utan på att de relativt tidigt började ta klimatrisken på allvar. Att man minskat kolinnehav och liknande beror också på att efterfrågan har minskat, och att man insett att det är en dålig investering. Men hittills har man inte satt upp en strategi som säger att man ska ligga under två grader. Man kanske inte ska kalla det för tur, men man kan dra slutsatsen att vissa har vidtagit åtgärder som gjort att man kommit en bra bit på väg, medan andras åtgärder har visat sig vara mindre verkningsfulla. Jag hoppas att den kritik som vi och andra riktar mot systemet bidrar till att man börjar ha en annan typ av diskussioner, både med sina portföljbolag och internt om sina strategier. Vad är det som faktiskt krävs för att man ska nå målen?

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.