fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

WWF om HM-samarbetet i Turkiet: ”Arbetares rättigheter är inte frågor som WWF driver”

Publicerad: 30 augusti 2017, 06:15

WWF och HM startar ett nytt samarbete för mer hållbar vattenförvaltning i Turkiet.


Textilindustrin i Turkiet växer kraftigt och landet har länge haft stora utmaningar med föroreningar, svag vattenhantering och bristande politiska regelverk. Med sitt samarbete vill WWF och HM engagera leverantörer, politiker, civilsamhällen och företag för att få till stånd en mer hållbar vattenförvaltning i landet. Tidigare har man genomfört liknande projekt i Kina och Bangladesh och där har resultatet varit lyckat. Det säger Daniel Robertsson, chef för företagssamarbeten på WWF.

Hur ser du på att WWF driver projekt och samarbetar med myndigheter i länder där man bryter mot mänskliga rättigheter och mot arbetares rättigheter?
– Vi försöker hela tiden ha naturen och människan i fokus och det behovet kommer alltid att finnas oavsett styre. När det gäller arbetares rättigheter och så är inte frågor som WWF driver i våra samarbeten. Det förväntar vi oss att våra partner, i det här fallet HM, gör. Det finns många andra organisationer som jobbar med sociala frågor och HM har ju en social hållbarhetsavdelning också.  WWF arbetar med att få människan att leva i harmoni med naturen och skapa värden genom det. Ta vara på de naturvärden som finns skapar också ett bättre liv för människorna i det land där vi arbetar.

Finns det inte en risk att en välrenommerad organisation som WWF legitimerar de styrande i ett land om man samarbetar med myndigheterna där?
– Det är en oerhört svår fråga att svara på. Vi arbetar ju inte på samma sätt i alla länder och det är ju inte så att vi alltid samarbetar med myndigheter, vi kanske försöker kanske påverka myndigheter men ibland behöver man också få med sig dem för att de ska förstå och förändra sig. Men vi är politiskt oberoende och tar inte ställning på det sättet.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev