onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

WWF-rapport rör om i slutstriden om Reach

Publicerad: 6 oktober 2006, 05:28

Striden om kemikalielagstiftningen Reach är inte över. Inför EU-parlamentets omröstning i november lobbar påtryckargrupper för och emot skärpta krav. WWF:s rapport om gifter i livsmedel kan komma att påverka de slutliga formuleringarna i lagtexten.

Ämnen i artikeln:

Reach

– Substitutionsprincipen måste bli obligatorisk. De värsta kemikalierna måste ersättas med mindre skadliga alternativ, säger Världsnaturfonden WWF:s generalsekreterare Lars Kristoferson.
WWF – som är en mycket inflytelserik påtryckargrupp med kung Carl XVI Gustaf och flera näringslivstoppar i sin ledning – uppmanar politikerna att kämpa för ett starkt Reach.

Rapport om gifter
I slutet av september presenterade WWF en färsk undersökning av hur mycket gifter maten i Sverige och sex andra EU-länder innehåller.
Undersökningen visar att vanliga mjölkprodukter, kött och fisk innehåller bekämpningsmedel, mjukgörare och bromerade flamskyddsmedel.
Det handlar om långlivade och bioackumulerande ämnen som också hittas i blodet hos människor och ute i naturen.
– Scenariot är skrämmande. Vi omges av en giftcocktail som är oroande på lång sikt. Vi vet för lite om nivåerna och i många fall saknas gränsvärden, säger Lars Kristoferson.
Kemikalierna har hamnat i miljön via industriutsläpp, transporter och lagring av avfall och genom användning av datorer, tv-apparater och hygienartiklar.
Gifterna i maten är ett resultat av miljösynder som ibland ägt rum långt tillbaka i tiden. PCB, som varit förbjudet i många länder sedan länge, dyker nu upp i strömming, lax, smör och andra vanliga maträtter. Detsamma gäller för DDT som man numera får i sig om man äter ost eller dricker apelsinjuice.

Ett av motiven
Detta är ett av motiven bakom WWF:s krav på nya hårda kemikalielagar.
– Vi har en historisk miljöskuld som ger effekt idag, därför måste vi skärpa lagstiftningen. Reach handlar om hur det ska bli i framtiden. Det tar kanske 30-40 år innan man ser effekterna av en kemikalie, säger Inger Näslund, marinbiolog inom WWF.
Organisationen kräver att substitutionsprincipen, som togs bort i ministerrådets Reachförslag förra året, blir obligatorisk så att de farligaste medlen byts ut mot mindre skadliga. Vidare vill WWF ha tydliga krav på information om vilka miljögifter som ingår i maträtter och andra produkter. Bra information ska ges både till konsumenter och företag i distributionskedjan.

200 forskare backar upp
Kraven på ett starkt Reach backas upp av forskarna inom Cascade, ett nätverk av 200 forskare från nio EU-länder som samordnas från Karolinska Institutet.
– Vi är bekymrade över bristen på information om kemikalier som ingår i maten. Även om det handlar om låga nivåer vet vi inget om vad de innebär i form av sjukdomar på 70–80 års sikt, säger Ingemar Pongratz, forskare och vice koordinator för Cascade.
Av Valter Bengtsson

Rapporten finns på www.wwf.se

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev