Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

WWF: Så kan Sverige nå 100 % förnybart

Publicerad: 28 september 2011, 07:40

– Ska vi vara det ”gröna föregångsland” som regeringen talar om är det dags att börja investera i framtiden, säger Håkan Wirtén, WWF:s generalsekreterare.


Ämnen i artikeln:

VärldsnaturfondenHåkan Wirtén

Världsnaturfonden WWF har låtit IVL Svenska Miljöinstitutet ta fram ett energiscenario för hur Sverige ska kunna ställa om till 100 procent förnybar energi – dock med kravet att detta måste ske inom hållbara ramar för användningen av naturens resurser.  
– All energiproduktion, även förnybar, har en miljöpåverkan. Det är därför viktigt att den förnybara energin framställs på ett hållbart sätt, säger Mattias de Woul, energihandläggare på WWF, i samband med att rapporten presenteras.

Foto: Adam Oswell, WWF

WWF menar att det är fullt möjligt för Sverige att innan år 2050, med dagens befintliga teknik, ställa om till ett system med 100 procent förnybar energi. Men det finns vissa allvarliga problem som kan uppstå i övergången och som man därför måste vara noga att se upp med för att inte naturen ska ta onödig skada.

Ett exempel är den svenska bioenergin, där det mesta har sitt ursprung i skogen. Här menar WWF att det behövs ytterligare skogsskydd, en mer omfattande hänsyn samt ökade restaureringsåtgärder jämfört med idag, detta för att förhindra förlusten av den biologiska mångfalden.
– Minst 22 procent av den produktiva skogsarealen ska präglas av skydd och hänsyn. Vi vill se 17 procent i skyddad form och att minst 5 procent sätts av genom att generell hänsyn tas vid avverkningar, säger de Woul.

Ett annat exempel gäller vindkraften. Här anser WWF att en storskalig utbyggnad är nödvändig men att vindkraften inte kan placeras hur som helst.
– Vindkraften ska inte placeras i formellt skyddade områden eller i andra särskilt värdefulla områden, alltså inte i naturreservat, nationalparker, Natura 2000, de grunda utsjöområdena eller i de obrutna fjällområdena.

Ett tredje
exempel är vattenkraften som har stor påverkan på ekosystemen.
– Vi ska inte bygga ut vattenkraften något mer, varken i nationalälvarna eller i andra opåverkade vattendrag. Och när det gäller elcertifikaten vill vi villkora dessa så att bara vattenkraft som lever upp till moderna krav kan få subventioner.

WWF vill nu att regeringen snabbt tar fram en färdplan för att nå 100 procent förnybar och hållbar energi i Sverige.
– Ska vi vara det ”gröna föregångsland” som regeringen talar om är det dags att börja investera i framtiden, säger Håkan Wirtén, WWF:s generalsekreterare i ett pressmeddelande.

Här kan du ladda ner rapporten ”Hållbar energi – 100 % förnybart på naturens villkor” 

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News