Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

WWF: Svenskt Näringslivs miljörapport är missvisande

Publicerad: 22 oktober 2009, 06:56

Blir miljön bättre eller sämre? I rapporten ”Vår miljö 1930 -2030, Den oklippta versionen” målar Svenskt Näringsliv upp en oerhört positiv bild av den svenska miljöutvecklingen. Men på bland annat WWF menar man att rapporten är missvisande.


Ämnen i artikeln:

Svenskt NäringslivWWF

Det var vid ett seminarie i tisdags som Svenskt Näringsliv presenterade en oerhört positiv bild av svenskt miljöarbete och de nationella utsläppen. De samlade utsläppen av klimatgaser har till exempel enligt Svenskt Näringsliv minskat med 50 procent sedan 1970. Ozonpåverkande ämnen har man enligt Svenskt Näringsliv lyckats minska med närmare 100 procent under samma tid.

Svenskt Näringsliv låter också berätta att utsläppen av svaveloxider minskat med mer än 95 procent och att andelet inandningsbara partiklar (PM10) minskat med 90 procent. Fosforutsläppen har minskat med 80 procent och utsläppen av miljöproblematiska metaller har minskat med 99 procent – allt enligt rapporten "Vår miljö 1930-2030" och författaren Richard Almgren

Det är
med andra ord en otroligt positiv bild som Svenskt Näringsliv målar upp. I ett pressmeddelade skriver man också att den här bilden bekräftades på seminariet av en rad namnkunniga personer – däribland Formas generaldirektör Rolf Annerberg och WWF:s generalsekreterare Lasse Gustavsson.

När Miljöaktuellt ringer upp Lasse Gustavsson låter han emellertid frågande.
– Visst, det första jag sa på seminariet är att det finns massor av bra saker som hänt i Sverige på miljösidan de senaste åren. Men det andra jag sa var att man i Sverige lever som om vi hade tre jordklot – med andra ord fullständigt ohållbart. Dessutom var jag kritisk till rapporten då den inte tar hänsyn till att Sverige idag är ett oerhört globalt land. Man kan alltså inte se Sverige som Sverige längre och bara mäta här, säger han.

Lasse Gustavsson påpekar att vi både producerar mycket utanför landets gränser samtidigt som vi importerar mycket.
– Vad det gäller kväveutsläppen så visst, svenska bönder lyckades nå sina kvävemål. Men det gjorde man genom att flytta grisproduktionen till Danmark. De här sakerna går inte att mäta globalt, därför blir en sån här rapport missvisande, säger han.

Rapporten ser just till den lokala miljöutvecklingen. Som skäl till den positiva utvecklingen uppges bland annat nedläggningar av miljöskadliga fabriker under de stora strukturomvandlingar inom basindustrin som pågick under 1970- och 1980-talen. En annan drivande faktor uppges ha varit de olika oljekriserna som drivit på utfasningen av fossila bränslen. Ytterligare en faktör uppges vara den konsekventa och tuffa miljölagstiftning som Sverige bedrivit.
– Visst, Sverige är unika i många avseenden och vi har lyckats frikoppla vår ekonomiska tilväxt från energiförbrukningen vilket nästan inget annat land lyckats göra. Vi är världsledande på fjärrvärme med koppling till de svenska avfallssystemen. Och svenska företag är rätt bra ur miljöhänseende. Samtidigt kan vi inte måla upp Sverige som ett föredöme så länge vi lever som vi gör, säger Lasse Gustavsson.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Svenskt NäringslivWWF

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.