Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

WWF: Sverige har bland de högsta ekologiska fotavtrycken i världen

Publicerad: 28 oktober 2016, 09:14

Foto: WWF

Halvera köttkonsumtionen och förbjud fossilbilar år 2025, föreslår WWF.


WWF lanserade i veckan sin stora rapport WWF Living Planet Report 2016 och resultetaten från WWF är dystra. Enligt WWF kommer bestånden av ryggradsdjur minska med 67 procent från 1970 till 2020 och orsaken är människan och vår konsumtion. WWF skriver i rapporten att människan globalt konsumerar som om vi hade 1,6 planeter. Om alla i världen skulle konsumera som oss svenskar, som är bland de värsta i rapporten, skulle det krävas fyra jordklot.

Sverige tillhör enligt WWF ”värstingligan” tillsammans med USA, Kanada, Australien, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Oman och Belgien. Sveriges dåliga placering beror enligt WWF till stor del på landets stora import av konsumtionsvaror som framställs med fossil energi i till exempel Kina. Enligt WWF har företagen ett stort ansvar för utvecklingen.
– Rapporten visar mycket negativa siffror inom en rad områden som utsläpp, biologiska fotavtryck, planetära gränser och så vidare. Produktion och konsumtion utgör en stor del av de bakomliggande faktorerna till utvecklingen och därmed har näringslivet ett viktigt ansvar. Det behövs stora förändringar och de måste ske nu, säger Daniel Robertsson, ansvarig för företagssamarbeten på WWF, till Aktuell Hållbarhet.

Rapporten pekar ut stora globala problem. Vad kan egentligen enskilda företag göra?
– Företag behöver tänka större än den egna verksamheten. För att förändring ska uppstå måste alla företag ta ansvar i hela näringskedjan. I dag koncentrerar många företag på små saker i den egna verksamheten. Men företagen måste lägga fokus på de stora frågorna och de ligger nästan alltid hos leverantörerna och hos kunderna.
Företag bör enligt Daniel Robertsson inte bara effektivisera och minska påverkan från produktionen, utan också ta ett aktivt ansvar för konsumtionen.
– Cirkulära affärsmodeller är ett steg. En annan viktig sak ett företag kan göra är att informera kunderna kring hur de kan konsumera företagets produkter på ett så hållbart sätt som möjligt. Här brister många företag.
I rapporten ställer WWF ett antal krav på världens regeringar, bland annat att ta fram mål för att minska de konsumtionsbaserade utsläppen och den globala köttkonsumtionen. WWF vill också se ett förbud mot nyförsäljning av fossildrivna bilar, helst redan år 2025.

Läs rapporten

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.