Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

WWF: ”Sverige i värstingligan”

Publicerad: 30 september 2014, 10:49

Ny rapport från Världsnaturfonden visar hur stora våra ekologiska fotavtryck är.


Ämnen i artikeln:

WWF

I dag presenterar WWF 2014 års upplaga av Living Planet Report. Här framgår att konsumtionen i världen fortsätter att öka i snabb takt vilket sätter en allt större press på jordens naturresurser. När organisationen tittar närmare på hur stort det ekologiska fotavtrycket är per person i världen hamnar Sverige på tionde plats i, som WWF uttrycker det: ”värstingligan”.

Att Sverige hamnar på en sådan placering beror bland annat på en hög konsumtion och import av varor, att vi har en energikrävande fordonspark och att vi äter väldigt mycket kött. Något vi inte är ensamma om, menar Världsnaturfonden.

– Människans anspråk är nu mer än 50 procent större än naturens förmåga att förnya resurserna, kommenterar Håkan Wirtén, WWF:s generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

DN debatt skriver han tillsammans med Carina Borgström-Hansson, organisationens expert på ekologiska fotavtryck, att vi globalt ”hugger ner träden snabbare än skogen växer till, fiskar ut haven snabbare än fiskbestånden återväxer och släpper ut växthusgaser i en sådan takt att naturen inte hinner fånga upp och binda dem”.

Uppmaningen som WWF har till Sveriges politiker är bland annat att öka insatserna för skydd och skötsel av värdefull natur och att lägga minst 2,3 miljarder kronor per år på klimatfinansierin till världens fattiga länder.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

WWF

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.