Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

WWF Sverige kommenterar påståenden om tortyr och misshandel i nationalparker

Publicerad: 8 mars 2019, 10:10

Antitjuvjaktsenhet i Kenya. (Obs, personerna på bilden har inget att göra med innehållet i artikeln)

Foto: U.S. Government Accountability Office/ Wikimedia Commons

En granskning hävdar att WWF-finansierade antitjuvjaktsenheter under lång tid begått brott mot mänskliga rättigheter. Nu kommenterar WWF Sverige kritiken.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Nyhetssajten Buzzfeed har i en stor granskning lagt fram svidande kritik mot den globala miljöorganisationen WWF. Enligt Buzzfeed avslöjar deras granskning, som bygger på över 100 intervjuer och tusentals dokument, att naturvårdare i nationalparker i Afrika och Asien under lång tid brutit mot mänskliga rättigheter genom att skada, tortera, mörda och våldta människor som bor i anslutning till nationalparkerna. Så sent som 2017 ska naturvårdare enligt Buzzfeed ha torterat en elvaårig pojke inför ögonen på pojkens föräldrar. Enligt Buzzfeed finns det en direkt koppling mellan de kritiserade naturvårdarna och WWF som uppges vara den största finansiären av naturvårdarnas arbete med att bekämpa tjuvjägare.

Enligt Buzzfeeds granskning ska WWF-finansierade antitjuvjaktsenheter ha trakasserat boende i och i närheten av ett antal nationalparker. Enligt Buzzfeed har WWF under lång tid bidragit till att bygga upp paramilitära styrkor genom att tillhandahålla löner, träning, vapen och material. WWF uppges också att i ett fall ha skrivit under ett förslag som går ut på att döda människor som gör intrång i en nationalpark. Buzzfeed hävdar vidare att det finns bevis på att WWF länge har varit medvetna om övergreppen.

Svenska WWF lämnade i veckan ett uttalande om påståendena i Buzzfeeds granskning. Där skriver organisationen att WWF International omgående har påbörjat arbetet med att tillsätta en oberoende extern granskning för att utreda påståendena.
“Vi ser mycket allvarligt på alla eventuella brott mot mänskliga rättigheter. Om den oberoende granskningen avslöjar oegentligheter eller brister i vårt arbete, är WWF fast beslutna att vidta åtgärder direkt”, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF, i en kommentar.

Pressekreterare Nina Schmieder säger till Aktuell Hållbarhet att det i dag är för tidigt för WWF Sverige att kommentera anklagelserna ytterligare.
– Men i Sverige ser vi nu över våra projekt för att säkerställa att det inte finns några signaler om oegentligheter, som går emot våra högt ställda krav på ett rättighetsbaserat arbetssätt.

Hon vill i dagsläget inte heller kommentera hur anklagelserna tagits emot av WWF:s medlemmar i Sverige eller om anklagelserna lett till avhopp.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev