Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

WWF: Utsläppen har ökat i 47 kommuner sedan Parisavtalet undertecknades

Publicerad: 24 mars 2022, 10:22

Rök ur skorstenen på en fabrik.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Utsläppen av växthusgaser har ökat i 47 kommuner sedan Parisavtalet undertecknades år 2015, visar en undersökning av Världsnaturfonden.

Ämnen i artikeln:

UtsläppParisavtalet

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


I ett samarbete med ett flertal aktörer har Världsnaturfonden WWF tagit fram verktyget Klimatkollen som kan visa den lokala utvecklingen av klimatutsläpp i Sverige

Undersökningen visar att utsläppen av växthusgaser har ökat i 47 kommuner sedan Parisavtalet undertecknades år 2015. Sämst i klassen är Timrå kommun, där utsläppen ökat med i genomsnitt 10,5 procent per år tätt följt av Bjuvs kommun med 9,1 procent. 

Syftet med Klimatkollen är att ”belysa det faktum att Sverige underlevererar i klimatarbetet”, säger WWF:s generalsekreterare Gustaf Lind i en kommentar. 

”Med enkel officiell statistik på utsläppstrenden kan vi hjälpa svenska kommuninvånare att se att vi är långt ifrån vad som krävs för att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader”, tillägger han.

Samtidigt visar undersökningen att utsläppen minskat i merparten av landets kommuner, men det går för långsamt, skriver WWF. För att vara i linje med Parisavtalet och koldioxidbudgeten som motsvarar 1,5 graders uppvärmning krävs en årlig nationell utsläppsminskning med 21 procent från 2022. 

Sedan 2015 har Sveriges nationella utsläpp minskat med i genomsnitt 1,2 procent per år, enligt WWF. 

”De utsläppsnivåer vi har runt om i Sverige är ett underbetyg och vi måste nu satsa på stora omställningar i exempelvis transport-, industri- och byggsektorn”, säger Madeleine van der Veer, ansvarig för samhällspolitik på WWF, i en kommentar. 

Åtta företrädare för Klimatkollen skriver i en debattartikel på Aktuell Hållbarhet att ”en förutsättning för klimatomställningen är att allmänheten både förstår allvaret i situationen och inser att åtgärder som får genomslag i vardagen är nödvändiga.”

Läs debattartikeln om Klimatkollen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev