Klimat
WWF: ”Vi kan fortfarande vända utvecklingen”
Publicerad: 13 augusti 2015, 09:26
I dag är det den ekologiska skuldens dag, Overshoot Day, som enligt experter flyttats fram från oktober till augusti på bara femton år som en konsekvens av att jordens resurser utarmas allt snabbare.
Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 13 augusti.
Världsnaturfonden, som samarbetar med forskarna i nätverket Global Footprint Network, skriver att mänskligheten gjort av med hela årets ekologiska budget på knappt åtta månader; att vi lever på ”lånat kapital” och att det nu skulle krävas en och en halv planeter för att återskapa resurserna.
Största boven till det som påstås vara en akut situation är koldioxidutsläppen, som uppges stå för drygt hälften av det ekologiska fotavtrycket. Andra, starkt påverkande faktorer som lyfts fram är den kraftiga befolkningstillväxten kombinerat med ökad, materiell konsumtion som i sin tur leder till avskogning, torka, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och koldioxidlagring i atmosfären, ”vilket ökar sannolikheten för skenande klimatförändringar”, enligt WWF.
– Vi kan fortfarande vända utvecklingen, men det är bråttom. En av de viktigaste åtgärderna är att sluta lagra koldioxid i atmosfären genom ohållbar konsumtion av fossil energi, säger Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF.
Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF, menar att det finns ”tecken på trendbrott”:
–Det handlar om investeringar i förnybar energi och städer och företag som går före i klimatkampen och satsar på energieffektivisering, förnybar elproduktion, hållbara transporter och klimatsmart mat. Politiker, företag och finansaktörer måste dock göra mycket större åtaganden för att slå vakt om den framtida välfärden, inte minst inför klimattoppmötet i Paris om tre månader, säger han.
Läs mer här.
Miljöaktuellt, redaktionen