Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

XC60 på topp i nytt Euroncap-test

Publicerad: 26 november 2008, 11:43

Det nya Euroncap-testet avslöjar pisksnärtskyddet i bilar. Flera rysare och några i topp – däribland Volvo.


I första testomgången testade Euroncap 25 bilar för att bedöma skyddet mot pisksnärtskador, så kallade whiplashskador. Volvo XC60 var en av fem bilar som fick det högsta betyget ”good”.

XC60 är försedd med skyddet Whips som utvecklats tillsammans med Autoliv och som introducerades i S80 1998. Whips består av ett skydd som integrerats i framstolarna och som dämpar rörelsen genom energiupptagande deformationselement mellan ryggstöd och dyna. När en bil körs på bakifrån följer ryggstödet med den åkande bakåt för att på så sätt minska krafterna i nacke och ryggrad.

XC60 är en av fem bilar som får högsta betyg

Vid testerna har bilsätenas geometri mätts. Nackskyddets position har till exempel fastställts för att avgöra hur bra en stol skyddar mot skador vid en kollission. Med en slädrigg har tre prov med varierande krockvåld utförts. Riggen har använts för att simulera hur en stillastående bil körs på bakifrån, en situation som vanligtvis förknippas med pisksnärtskador.

Övriga bilar som fick betyget är Alfa Romeo Mito, Volkswagen Golf VI, Audi A4 och Opel Insignia.

Åtta bilar fick betyget “poor” vilket innebär en avsevärt ökad risk för skador. Bilarna är Daihatsu Cuore, Citroen Berlingo, Hyundai i10, Citroen C5, Ford Kuga, Daihatsu Terios, Peugeot 308CC och Suzuki Splash.

Betyget ”marginal” gavs till bilar som visserligen har ett skydd mot pisksnärtskador men som fortfarande kräver förbättringar. BMW X3 och Mercedes Benz M-klass hör till bilarna som fick betyget.

Euroncap noterar att bilars pris inte tycks ha något direkt samband med hur bra bilarnas säten skyddar mot pisksnärtskador.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev