Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

XZZ – och sen?

Publicerad: 17 juli 2007, 20:00

Nyligen såg jag en bil vars registreringsnummer började på XZZ. Då är det inte långt kvar till ZZZ. Vad gör man sen?


Ett samtal med Vägverket visade att man inte har frigjort avregistrerade nummer med början på A på många år och håller just nu på att gå igenom gamla oanvända nummer och har nyligen frigjort flera miljoner bokstavskombinationer som ska återanvändas. Det finns så det räcker, med andra ord.

Ett alternativ är att man kastar om siffer- och bokstavsgrupperna och får ytterligare många miljoner kombinationer. Systemet är rymligare än man först kunde ana.

Ett annat alternativ kan vara att man lägger till en sjunde bokstav, eftersom systemet redan kan hantera det i och med de personliga skyltarna, men om man skulle gå så långt ville VV inte spekulera i.

I England har man gjort just detta för länge sedan där man lägger till en ny, sjunde bokstav varje år. Bilar utan sjunde bokstav är kvar sen före kriget.

Gamla elbilar

Någon gång i början av 80-talet var jag i London och såg då en mjölkbil, en sån där liten, platt, svart och ful elbil med en skylt av förkrigsmodell. Långt senare reagerade jag över det oerhörda i detta: En elbil som gått, till synes utan problem (eftersom den fortfarande gick), sedan krigsåren. En elbil!! När biltillverkarna fortfarande i dessa dagar strular och bråkar och vägrar göra elbilar med en massa argument om att det inte finns batterier som räcker till mm.

1950 gick det tydligen bra!

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.