Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Yahoo öppnar eltrimmat datacenter

Publicerad: 21 september 2010, 04:45

Igår öppnade Yahoo ett nytt och energieffektivt datacenter i New York. Genom att använda den svala utomhusluften för att kyla servrarna drar man ner energianvändningen med 40 procent.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Anläggningen i Lockport får nästan all sin kyla från utomhusluften, vilket innebär betydande energibesparingar. Datacentret, som rymmer hela 50 000 servrar, kommer att ha ett PUE-värde på 1,08, alltså långt under branschgenomsnittet på 1,92.

PUE (Power Usage Effectiveness) är ett mått på strömförbrukning framtaget av Green Grids medlemmar. Värdet på 1,08 innebär att bara åtta procent av energin som används går åt till kylning och belysning, medan resten går till den direkta driften av servrarna. I de flesta datacenter går alltså lika mycket energi åt till kylning och belysning som till själva serverdriften.

Anläggningen har vad företaget själva kallar ”Yahoo Chicken Coop”-design – en långsmal byggnad som underlättar cirkulationen av utomhusluft. Det svala klimatet i norra New York bidrar också till att minska behovet av de stora kylare som brukar användas i datacenter, skriver CNET News.

Datacentret är delvis finansierat av Department of Energy Green IT som bidrar med 9,9 miljoner dollar. Enligt Yahoo själva kommer det att använda 40 procent mindre energi än vanliga datacenter, och bara en procent av energin kommer gå åt till kylning. Det minskade behovet av kylare sparar dessutom årligen tillräckligt med dricksvatten för att fylla 200 000 personers behov.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.