Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Yo – en budgethybrid från Ryssland

Publicerad: 21 december 2010, 07:31

Med hybridbilen ë-mobile hoppas den ryska miljardären Mikhail Prokhorov slå sig in på den internationella marknaden.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikRysslandMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Det har pratats om Prokhorovs ryska hybridbil i några månader, men först i förra veckan presenterades den officiellt i Moskva. De första prototyperna visades upp samtidigt som man avslöjade namnet: ë-mobile (uttalas yo-mobile).

– Vi vill bryta den stereotypa bilden av att Ryssland inte kan producera bra bilar, säger Prokhorov till Wall Street Journal.

Prokhorov, som är Rysslands näst rikaste man enligt Forbes, har satsat 150 miljoner euro på att ta fram en billig elhybridbil – en struntsumma om man jämför med de stora biltillverkarnas mångmiljardsatsningar. Nästan alla komponenter kommer att tillverkas i Ryssland eller forna sovjetstater.

Bilen kommer att utvecklas i samarbete mellan Prokhorovs bolag Onexim och biltillverkaren Yarovit. Den kommer att ha en maxhastighet på 130 kilometer i timmen och en bränsleeffektivitet på 3,5 liter per 100 kilometer. Dessutom kommer den att ha en del specialfunktioner, som till exempel möjligheten att starta motorn med en smart phone-app.

Planen är att producera 10 000 ë-mobiles 2012, en siffra som motsvarar ungefär 0,5 procent av Rysslands nybilsförsäljning. Priset väntas landa på 10 000 dollar (ungefär 68 400 kronor) .

Prokhorov har dock större planer än så och hoppas kunna sälja bilen på den europeiska marknaden.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.