lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Zennström prisar hållbara innovationer

Publicerad: 18 december 2014, 07:26

Skypegrundaren Niklas Zennström fortsätter att hylla klimatanpassade idéer.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 17 december.

Idag delar han ut årets priser till fyra vinnare i innovationstävlingen Green Mentorship Award, som stiftelsen Zennström Philanthropies startade 2010 för att stötta entreprenörer inom miljöteknik. I potten ligger ett års mentorskap med Niklas Zennström som coach, ett industriprogram under ledning av Cleantech Inn Sweden plus hjälp till marknadsintroduktion genom Serendipity Innovations.

Ett av bidragen får även finansiering med en miljon kronor för att utveckla sin miljöinriktade affärsidé. Vinnova står bakom projektstödet som går till Sofie Allert och Linnea Wikman från Swedish Algae Factory (SAF). Duon verkar inom biobränslebranschen och deras handlar om produktion av algbiomassa där industriella rökgaser och avfallsvatten tas om hand och restprodukterna går att extrahera eller gödsla med.

– Med Niklas Zennström som personlig mentor är vi övertygade om att vi når vårt mål om att bli Europaledande på biobränsle, säger Sofia Allert och Linnea Wikman, i ett pressmeddelande.

Bioptech, ett annat bolag som prisas, har utvecklat ett smart och hållbart fosforfilter till reningsanläggningar för vatten, som bidrar till ett naturligt kretslopp. Watty, ytterligare en av vinnarna, erbjuder både företag och kunder en energisnål mätare. Slutligen har juryn korat Playback Energi till en av vinnarna. Bolaget levererar energidata med ny teknik.

– Jag ser fram emot att följa årets vinnare. De arbetar för att lösa ett av Sveriges mest akuta problem – övergödningen av Östersjön, samt den kritiska globala frågan om hur vi maximerar energisystemet effektivt, säger Niklas Zennström

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev