Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Zennströms klimatprofessur till miljöhistoriker

Publicerad: 9 februari 2021, 10:38

Bild 1/2  

Foto: Mikael Wallerstedt

Miljöhistorikern Stefania Barca är Uppsala universitets nya gästprofessor i klimatledarskap. Hennes mål är att nå ut med ett brett budskap om klimaträttvisa


Ämnen i artikeln:

Klimaträttvisa

Stefania Barca från Universidade de Coimbra i Portugal blir Uppsala universitets fjärde gästprofessor på Zennströms klimatprofessur med inriktning klimatledarskap. I sin forskning är Stefania Barca särskilt inriktad på rättvisefrågor kopplade till miljö och klimatförändringar.

Den tioåriga gästprofessuren, där en ny professor inbjuds varje eller vartannat år, finansieras genom en tidigare donation av entreprenören Niklas Zennström till Uppsala universitet.

Stefania Barca är verksam inom områdena samhällsvetenskap, ekonomisk historia och samhällshistoria. Hon är särskilt inriktad på rättvisefrågor kopplade till miljö och frågor rörande klass och klimat. I intervju på Uppsala universitets hemsida berättar hon att en en av anledningarna till att hon sökte tjänsten var att få möjligheten att nå ut på bred front.

”Mitt mål är att skapa inkluderande diskussioner. Dessa diskussioner kommer att anta formen av en serie öppna evenemang och möten med akademiker, praktiker och aktivister”, säger Stefania Barca i en kommentar.

Planen är sedan att evenemangen ska mynna ut i en internationell konferens under våren 2022 där temat är ”just transition” – med akademiker, fackföreningar, ungdomar, kvinnoorganisationer, klimatorganisationer, ursprungsbefolkningar med flera.

Redan under våren 2021 kommer webbinarier i ämnet att erbjudas.

”När jag fick reda på att jag hade fått tjänsten tog jag kontakt med de andra gästprofessorerna och vi planerar gemensamma webbinarier tillsammans i vår”. 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Klimaträttvisa

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.