Livsmedel
”Genom att välja svenskt kött före importerat har man gjort en insats för klimatet”. Det påstår landsbygdsminister Peter Kullgren men citatet är ett tydligt exempel på desinformation. Om vi vill bevara demokratin behöver våra folkvalda förhålla sig till fakta i offentliga uttalanden, skriver Misha Istratov, före detta friskvårdsentreprenör.
Livsmedel
EU:s avskogningsförordning pockar på, men foderkrisen och den avvecklade sojadialogen gav en ofrivillig paus. Nu finns förslag på nytt kriterium för särhållen och spårbar fodersoja ute för synpunkter. Det handlar om flera olika produktkategorier.
Livsmedel
Ekolantbrukare som i dag kör på HVO och andra biodrivmedel får inte ta del av stödpaketet för lantbruket. För oss vore det mer lönsamt att helt och hållet gå tillbaka och köra på diesel. Det är fullständigt orimligt. Det är dags för miljöministern att agera, skriver Erika Olsson, ordförande i Ekologiska Lantbrukarna och Ida Lind, expert marknad och hållbarhet på organisationen.
Livsmedel
Arbetet med att ta fram nya mer hållbara näringsrekommendationer får nu hård kritik av Lantbrukarnas riksförbund, LRF. De varnar för utbredd näringsbrist och benämner arbetet som ”det största folkhälsoexperimentet i modern tid”. Livsmedelsverket hävdar att det rör sig om missförstånd.
Livsmedel
Nuvarande handlingsplaner för livsmedelsstrategin saknar kopplingen till de nationella miljömålen. Det säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, efter Peter Kullgrens kontroversiella klimatuttalanden om kött, mjölk och svenskproducerat.
Livsmedel
Nu ska den danska succén testas i Sverige. I sommar gör Helsingborgs stad det möjligt för privatpersoner att odla musslor i Oceanhamnen i en egen kolonilott. Carl Baden marinbiolog i Helsingborg stad, tror att många kommer haka på.
Livsmedel
I och med beslutet kommer ytterligare uppåt 400 ton ekobananer att säljas i Sverige varje år. ”Vi vill göra det enkelt för våra kunder att välja rätt” säger Emelie Hansson, miljö- och kvalitetschef på företaget. Hon ser också att dagens beslut har viktiga kopplingar till det senaste FN-mötet om biologisk mångfald.
Livsmedel
Som svar på WWF:s kritik om det ohållbara med köttkampanjer som uppmuntrar till ökad konsumtion, skriver Willys att det inte är möjligt att helt sluta med dem. Ica menar att flerköpskampanjer för kött är sällsynt centralt, men att enskilda handlare kan ta egna initiativ. Kanske blir det förändring framöver.
Livsmedel
De fyra stora matkedjorna har granskats i ett samarbete med Världsnaturfonden. Slutsatsen blev att extrapriser på kött leder till ohållbar konsumtion. De klarar inte sina egna mål, konstaterar Anna Richert, matexpert.
Livsmedel
En av författarna bakom boken Stoppa matsvinnet! kritiserar alla aktörer för att inte lyckats minska matsvinnet: livsmedelsproducenter, livsmedelshandeln, konsumenter, miljöorganisationer och myndigheter.
– Hälften av Sveriges hushåll är ensamhushåll, men utifrån förpackningsstorleken i affärerna ser det ut som att Sverige domineras av barnfamiljshushåll, säger Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem vid Karlstads Universitet.
Livsmedel
Europeiska stormarknader säljer odlad fisk och hälsopreparat som använder kräftdjur som råmaterial. Enligt en rapport ökar det utarmningen av krill i Antarktis och hotar kontinentens ekosystem. Ett norskt fiske certifierat av MSC pekas ut i rapporten.
Livsmedel
För att öka trycket på livsmedelsproduktionen inför Krav visionära målbilder som har områden som går längre än EU:s regler för ekologisk produktion: klimat, biologisk mångfald, djurvälfärd och bättre arbetsvillkor.
Livsmedel
Matkedjan Hemköp börjar med skyltning till klimatsmarta varor i sina butiker. Ett viktigt steg, men det krävs en större samhällsansträngning för att ändra konsumenternas köpbeteende, enligt Anna Danielsson, hållbarhetsansvarig på bolaget.