måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Åsa Domeij: Koppla livsmedelsstrategin till miljömålen

Publicerad: 9 mars 2023, 15:41

Åsa Domeij menar att Peter Kullgrens nya livsmedelsstrategi behöver kopplas till miljömålen.

Nuvarande handlingsplaner för livsmedelsstrategin saknar kopplingen till de nationella miljömålen. Det säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, efter Peter Kullgrens kontroversiella klimatuttalanden om kött, mjölk och svenskproducerat.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelsindustrinJordbrukKlimatpolitikKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläpp

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) vill inte påverka människor att äta mindre kött eller mjölk, däremot att äta mera svenskt. Det sa han till Sveriges radio på torsdagen och beskedet är intressant eftersom han nyligen aviserade att regeringen ska ta fram en uppdaterad nationell livsmedelsstrategi.

Det som ministern sagt kritiseras av forskare eftersom det enligt dem råder enighet om att konsumtionen av kött och mjölk behöver minska i Sverige för klimatets skull, medan det har liten klimateffekt att byta till svenskproducerat då den mesta importen kommer från våra grannländer med likvärdig produktion.

”Skillnaden i klimatpåverkan mellan svensk animalieproduktion och produktionen i de länder vi importerar ifrån är liten, om den ens finns. Det finns inga bra data egentligen så det är högst oklart om det finns någon skillnad alls”, säger Elin Röös, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet och en av Sveriges främsta experter på jordbrukets klimatpåverkan, till Ekot. 

Aktuell Hållbarhet har frågat Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood som nyligen fick Aktuell Hållbarhets utmärkelse Årets Hållbarhetschef, hur hon ser på regeringens besked.

Vad anser du om beslutet att ta fram en ny svensk livsmedelsstrategi?

– Det är bra, men det är ännu viktigare att uppdatera handlingsplanen och få till beslut om konkreta åtgärder för att nå de många bra målen i Livsmedelsstrategin, så parallellt bör man arbeta med en fjärde handlingsplan. Det som saknas i nuvarande handlingsplaner är särskilt kopplingen till de nationella miljömålen. Hållbarhet måste med i arbetet och det är därför vi lagt egna förslag om en hållbar livsmedelsstrategi. Sedan tycker jag det är positivt att landsbygdsministern tydligt signalerat att man vill arbeta med de här frågorna tillsammans med branschens aktörer.

Hur mycket kan den nuvarande livsmedelsstrategin ändras med tanke på EU:s livsmedelsstrategi, Farm to Fork?

– Som vi ser det så kompletterar den svenska livsmedelsstrategin och EU:s Farm to fork-strategi varandra väl, så det går att göra mycket. Det finns också mycket i EU:s Farm to Fork-strategi som är bra, och där EU i många frågor driver utvecklingen framåt, och här behöver vi öka tempot i omställningen i Sverige. 

Som Aktuell Hållbarhet tidigare berättat har Axfood lagt över 100 förslag i rapporten Mat2030, som publicerats varje år sedan 2016. Precis som Peter Kullgren har uttalat så anser även Åsa Domeij att livsmedelsberedskapen behöver stärkas och konkurrenskraften och lönsamheten för svensk livsmedelsindustri behöver öka. Hon menar att det också är dags att ta ta nya viktiga steg för att stärka hållbarhetsarbetet för svensk livsmedelsindustri.

Vad tycker ni på Axfood om ministerns utspel om att politiker inte ska lägga sig i om folk äter kött? 

– Vi menar inte heller att man behöver sluta äta kött, men ur ett klimatperspektiv råder inget tvivel om att köttkonsumtionen behöver minska och konsumtionen av växtbaserat behöver öka, vilket jag tror de flesta är medvetna om. Därför är det bra om vi går i den riktningen, och när man äter kött bör man se till att äta så bra kött som möjligt.

Läs Mer: Forskarens skratt åt LRF:s kampanj om kor och klimat

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev