måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Bäst i Sverige på ekologisk mat – men nu tar kommunen bort kravet

Publicerad: 27 november 2019, 09:57

Kommuner med ambitiösa klimatagendor som gärna vill framstå som ett gott exempel är ett vanligt innehåll i våra spalter. Desto ovanligare med en kommun som har ett ambitiöst miljömål, är nära att nå det, men då väljer att stryka det helt. Nu kan vi dock rapportera om just det.


BA

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Det handlar om Lunds kommun som av allt att döma, vid en votering i kommunfullmäktige i morgon, beslutar att helt ta bort målsättningen om 100 procent ekologisk mat i skolor och på äldreboenden. Och då är det inte så att man har misslyckats. Tvärtom har Lund i mätning efter mätning visat att kommunen ligger i topp när det gäller andelen ekologiskt på tallriken, kommunen har vissa år närmat sig 85 procent. Men nu är det antagligen slut med det, och målet sänks alltså inte utan tas bort helt och hållet.

Inga-Kerstin Eriksson (C), kommunalråd med ansvar för miljöfrågor, har i olika sammanhang lyft fram två argument. Det första handlar om pengar, att de där sista 15 procenten upp till 100 är väldigt dyra och därför inte en försvarbar målsättning för en kommun. Det andra argumentet ifrågasätter själva grunden i den nuvarande ordningen; varför maten ska vara ekologisk, då närproducerade och säsongsanpassade produkter kan vara bättre.

Andelen ekomat i Lunds verksamheter har ökat och koldioxidutsläppet minskat.

Karin Svensson Smith (MP) är oppositionskommunalråd i Lund. Hennes parti kommer att rösta nej i morgon. Hon tycker att den nya inriktningen är  helt obegriplig.
– I våra kök har vi en fantastiskt duktigt personal som har satt en ära i att laga god, billig mat med ekologiska råvaror och så får de helt plötsligt nya direktiv.

Karin Svensson Smith är helt på det klara med att det här kan vara  komplicerat, om det till exempel blir så att ekologiska äpplen från Argentina går före när det finns gott om äpplen i Skåne.
– Men det hade gått att lösa. Den ekologiska ambitionen hade kunnat kompletterats med ett mål om att hänsyn också ska tas till klimateffekter och biologisk mångfald, och så hade man kunnat låta kommunens duktiga kökspersonal fått avgöra inköpen efter det.

Lunds kommun kom i år på första plats i rankningen Ekomatsligan, som sammanställs av föreningen Ekomatcentrum. Andelen ekologisk mat uppgick i våras till 82 procent. Målet om andel ekologisk mat finns i kommunens miljöprogram Lundaeko, som är inne på sin andra version. Förslaget att stryka delmålet om andel ekologisk mat kommer att behandlas när kommunfullmäktige i morgon behandlar budgeten för 2020.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev