lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Cellodlad kakao – när klimatförändringarna stoppar odlingen

Publicerad: 16 augusti 2022, 09:31

Cellodlad kakao kräver minimalt med markareal till skillnad från konventionellt jordbruk. Foto: ALEAIMAGE

Cellodlad kakao kan ge nya möjligheter när klimatförändringarna påverkar kakaoodlingen negativt. Fazer undersöker nya hållbara möjligheter.

Ämnen i artikeln:

ForskningLivsmedelsindustrinKlimatanpassning

TQ


Det kommer i framtiden att bli utmanande att odla kakao, då klimatförändringarna kommer påverka kakaoodlingarna negativt. Fazer utforskar därför alternativa framtida möjligheter till att odla hållbar kakao. Företaget är en del av ett mer omfattande forskningsprojekt som undersöker potentialen med cellodling för att odla kakao. 

”Cellodlad kakao är ett nytt livsmedel inom EU och kräver godkännande enligt Efsa:s process”, berättar Heiko Rischer, forskningsledare från VTT.

Enligt Fazer finns det dock många fördelar med så kallat cellulärt jordbruk om livsmedlet blir godkänt. Produktionen sker med hjälp av bioteknik i stället för genom konventionellt jordbruk och kräver minimalt med markareal och andra naturresurser vid produktionen. Fazer menar dock att detta är ett forskningsprojekt med fokus på framtiden. Enligt bolaget är dess främsta prioritet fortsatt en hållbar hantering av konventionell kakao.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev