fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Den mesta skolmaten slängs i köket

Publicerad: 16 januari 2020, 14:10

62 ton skolmat slängs varje dag - från tallrikar, vid tillagning och servering. Foto: Casey Lehman/Wikimedia commons


En vanlig dag skrapas 28 ton mat av från svenska skolbarns tallrikar. Men hela 34 ton slängs innan maten ens nått tallriken.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Ett av FN:s globala hållbarhetsmål är att halvera matsvinnet till 2030. Livsmedelsverket har för första gången genomfört en undersökning om matsvinnet riktad mot Sveriges kommuner.

I skolan slängs i genomsnitt ett halvt hekto mat per matgäst. Enligt Livsmedelsverket får det inte bli så att matsvinnsprojekt leder till att elever inte får i sig tillräckligt med mat.

”Det är ett enormt slöseri med resurser när mat slängs i onödan. Men samtidigt som vi jobbar för att minska matsvinnet måste vi se till att mer av maten som lagas hamnar i magen. Det får inte bli så att det lagas för lite mat eller att matgästerna inte vågar ta tillräckligt med mat av rädsla för att behöva kasta”, säger Karin Fritz projektledare på Livsmedelsverket i en kommentar. 

Men mest skolmat slängs alltså i köket och vid serveringen. Serveringssvinnet visade sig vara allra störst. Det kan enligt Livsmedelverket vara svårare att ta hand om maten om den serveras i karotter eller transporteras till ett mottagningskök. Ett annat hinder i matsvinnsarbetet kan vara att lagstiftningen tolkas så att det uppfattas som krångligt att ta hand om överbliven mat på ett säkert sätt.

265 kommuner av totalt 290 stycken svarade på undersökningen och av dem hade 80 procent siffror från egna matsvinnsundersökningar att rapportera. De flesta gällde skolor och förskolor, men de siffror som finns för äldreboenden tyder enligt Livsmedelsverket på att svinnet är större där.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev