söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Efter 20 års uppgång - inköp av ekologiskt vänder nedåt

Publicerad: 28 april 2021, 09:06

Fokus har flyttats från ekologiskt till andra aspekter som exempelvis vegetariskt, tror organisationen Ekomatcentrum. Foto: Claudio Bresciani/TT

Den offentliga upphandlingen av ekologiska livsmedel har ökat stadigt i 20 år – tills nu.


JR


Statistik från organisationen Ekomatcentrum visar att den offentliga upphandlingen av ekologiska livsmedel minskade år 2020 jämfört med 2019. Minskningen ligger bara på 1 procentenhet, från 39 procent till 38 procent, men är enligt Ekomatcentrum den första minskningen på 20 år. Statistiken innefattar inte på all offentlig upphandling utan bygger på en sammanställning av 258 kommuner och 21 regioner som tillsammans står för 89 procent av Sveriges offentliga inköp av livsmedel. 

Ekomatcentrum skriver i en kommentar att det finns flera möjliga förklaringar till nedgången. En iakttagelse som organisationen gör är att allt färre aktörer sätter renodlade ekomål. År 2017 hade 88 procent av de offentliga aktörerna mål för ekologiska inköp. År 2020 hade den siffran sjunkit till 67 procent. Ekomatcentrum menar att ekomålen de senaste åren ofta ersatts av bredare mål som räknar in saker som svenskt, närodlat, vegetariskt och låga klimatutsläpp. Organisationen tror också att coronapandemin kan ha minskat fokuset på ekologiska inköp. 

”Jag är besviken. Om vi ska nå regeringens nationella konsumtionsmål, 60 procent ekologisk konsumtion i offentlig sektor år 2030, måste kommuner och regioner tänka om och lägga i en högre växel”, säger Mimi Dekker på Ekomatcentrum i en kommentar till de nya siffrorna. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev