söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Efter Cop 15 – Martin & Servera slutar helt med konventionellt odlade bananer

Publicerad: 19 januari 2023, 07:55

Emelie Hansson, miljö- och kvalitetschef på Martin & Servera, menar att beslutet att enbart sälja ekobananer har tydliga kopplingar till det senaste FN-mötet om biologisk mångfald, Cop 15. Foto: Martin & Servera

I och med beslutet kommer ytterligare uppåt 400 ton ekobananer att säljas i Sverige varje år. ”Vi vill göra det enkelt för våra kunder att välja rätt” säger Emelie Hansson, miljö- och kvalitetschef på företaget. Hon ser också att dagens beslut har viktiga kopplingar till det senaste FN-mötet om biologisk mångfald.

Ämnen i artikeln:

BiodiversitetJordbruk

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Martin & Servera, som levererar livsmedel till bland annat skolor, sjukhus, hotellkedjor och restauranger runtom i Sverige, har beslutat att ta bort konventionellt odlade bananer ur sitt sortiment. Resultatet väntas innebära att ytterligare 350-400 ton ekobananer kommer säljas varje år. 

– Vi har som mål att öka försäljningen av både ekologiska och miljömärkta varor. Med dagens beslut tar vi ett stort kliv framåt, säger Emelie Hansson, som är miljö- och kvalitetschef på företaget. 

Bananer är en vara som Martin & Servera säljer mycket av volymmässigt. Sedan tidigare är ungefär 80 procent av bananerna ekologiska, men nu ska alltså resterande 20 procent också bli det. 

Det här i sin tur kommer ta företaget närmare sina mål som säger att 50 procent av försäljningen till offentlig sektor och 20 procent till privat sektor (räknat i kronor) ska utgöras av ekologiska eller miljömärkta varor senast år 2030.   

– Vi vill göra det enkelt för våra kunder att välja rätt. Konventionell odling av bananer innebär i dag stora miljöproblem i många länder, inte minst då flera av de kemiska bekämpningsmedel som används är så pass farliga att de sedan länge är förbjudna hos oss här i EU.

Enligt Emelie Hansson finns det därför också tydliga kopplingar mellan företagets beslut och besluten som togs på det FN-möte om biologisk mångfald, Cop 15, som hölls i slutet av förra året i Kanada. 

– Cop 15 gjorde det väldigt tydligt att det kommer krävas kraftfulla åtgärder över hela världen för att minska massutrotning av arter och ekosystem. Att köpa ekologiskt är ett av flera viktiga verktyg, och något som vi alla kan använda oss av. Och på så sätt tycker jag att vårt beslut här i Sverige hänger väl ihop med det arbete som behöver ske globalt. 

Ekobananerna som Martin & Servera köper in kommer primärt från Ecuador i Sydamerika. Vad nästa steg blir för företaget återstår att se. Emelie Hansson säger att företaget ständigt tittar på nya sätt att öka den miljömärkta försäljningen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev