fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Ekoaktörer välkomnar ekologisk handlingsplan

Publicerad: 26 mars 2021, 09:54

EU:s mål är att den ekologiska produktionen i Europa ska öka från 8 procent till 25 procent år 2030.

Foto: Getty Images

Krav och Ekologiska Lantbrukarna ser positivt på att EU får en handlingsplan för ekologisk produktion för första gången sedan 2014.

Ämnen i artikeln:

CsrEkologisk hållbarhetHållbara städer

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Efter att Aktuell Hållbarhet i går berättade om Centerpartiets oro för att EU:s mål om ökad ekologisk produktion kan skapa konkurrensproblem välkomnar nu flera ekoaktörer EU:s nya målsättning. Bland annat ser organisationen Krav positivt på den nya handlingsplanen som presenterades i går.

”Det har inte funnits någon handlingsplan sedan 2014, så detta visar tydligt EU:s ambitioner för ekologisk produktion. Det är oerhört glädjande – för Europa, för Sverige och för miljön”, säger Anita Falkenek, vd på Krav, i en kommentar.

Den centerpartistiska EU-parlamentarikern Emma Wiesner och Centerpartiet är bland annat kritiska till siffersatta mål för ekologisk produktion. Organisationen Ekologiska Lantbrukarna välkomnar däremot att EU-målet om att öka den ekologiska produktionen i Europa från 8 procent till 25 procent år 2030 nu får en handlingsplan.

”Nu måste Sverige visa att man är ett föregångsland och ta tillvara den potential som finns hos de svenska ekobönderna. Sverige är ett viktigt ekoland i EU och med dessa satsningar har vi en stor möjlighet att bygga konkurrenskraft, med hjälp av en matproduktion inom planetens gränser”, säger Sofia Sollén-Norlin, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna, i en kommentar.

Läs EU-kommissionens handlingsplan för ekologisk produktion

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev