Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Forskare: Ekologiskt jordbruk bedöms felaktigt

Publicerad: 20 mars 2020, 06:40

Viktiga faktorer vägs inte in när ekologiskt jordbruk jämförs med konventionellt.


De livscykelanalyser som görs för att bedöma det ekologiska jordbrukets miljöeffekter riskerar att leda till felaktiga slutsatser. Anledningen är att analyserna är allt för förenklade och därmed missar viktiga fördelar som ekologiskt jordbruk har för exempelvis biologisk mångfald och minskad giftspridning. Det menar forskare från bland annat Sverige som har analyserat en mängd LCA-studier.

”Vår analys visar att dagens LCA-studier sällan räknar in effekterna på biologisk mångfald, och därför missar fördelen som ekologiskt jordbruk har. Tidigare studier har visat att ekologiska åkrar har runt 30 procent högre biodiversitet än konventionella åkrar”, säger Marie Trydeman Knudsen på Århus universitet i Danmark i en kommentar.

Inom ekologiskt jordbruk används inga kemiska bekämpningsmedel. Men få LCA-studier tar med det i beräkningen, enligt forskarna. Ännu en aspekt är jorderosion och minskad markbördighet som orsakas av ohållbara jordbruksmetoder – även det är något som sällan beaktas i LCA-studier.

Läs studien om LCA-analyser av ekologisk produktion 

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News