Livsmedel
Forskare: Ekologiskt jordbruk bedöms felaktigt
Publicerad: 20 mars 2020, 06:40
Foto: Mostphotos
Viktiga faktorer vägs inte in när ekologiskt jordbruk jämförs med konventionellt.
De livscykelanalyser som görs för att bedöma det ekologiska jordbrukets miljöeffekter riskerar att leda till felaktiga slutsatser. Anledningen är att analyserna är allt för förenklade och därmed missar viktiga fördelar som ekologiskt jordbruk har för exempelvis biologisk mångfald och minskad giftspridning. Det menar forskare från bland annat Sverige som har analyserat en mängd LCA-studier.
”Vår analys visar att dagens LCA-studier sällan räknar in effekterna på biologisk mångfald, och därför missar fördelen som ekologiskt jordbruk har. Tidigare studier har visat att ekologiska åkrar har runt 30 procent högre biodiversitet än konventionella åkrar”, säger Marie Trydeman Knudsen på Århus universitet i Danmark i en kommentar.
Inom ekologiskt jordbruk används inga kemiska bekämpningsmedel. Men få LCA-studier tar med det i beräkningen, enligt forskarna. Ännu en aspekt är jorderosion och minskad markbördighet som orsakas av ohållbara jordbruksmetoder – även det är något som sällan beaktas i LCA-studier.
Läs studien om LCA-analyser av ekologisk produktion