måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Forskare: Så påverkas produktionen av kaffe, kakao och bananer av klimatförändring

Publicerad: 22 november 2021, 10:39

En bonde i västra Uganda rensar kaffebönor. Enligt forskare blir produktionen av vissa tropiska grödor svår eller omöjlig inom en snar framtid. Foto: Helena Landstedt/TT

I vissa områden kan produktionen bli väldigt svår eller omöjlig inom en nära framtid. Det säger forskare som studerat produktionen av kaffe, bananer, kakao, te, bomull och sockerrör i olika regioner och klimatscenarier.

Ämnen i artikeln:

KlimatanpassningLivsmedelsindustrinJordbruk

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


En ny forskningsstudie har undersökt hur produktionen av kaffe, bananer, kakao, te, bomull och sockerrör påverkas i olika klimatscenarier och i olika regioner runt år 2050. 

Studien har beställts av den internationella certifieringen och organisationen Fairtrade och har finansierats av EU. Den visar enligt Fairtrade att framtiden ser dyster ut för populära råvaror som bananer, te, kaffe och kakao. Studien har gjors av forskare från Vrije Universiteit i Nederländerna och Bern University of Applied Sciences i Schweiz. 

”Resultaten av studien är alarmerande. Odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom har bidragit minst till de klimatförändringar som nu hotar deras försörjning. Situationen kräver omedelbara åtgärder och det är oerhört viktigt att inkludera odlarnas perspektiv när lösningar tas fram”, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige, i en kommentar. 

Enligt forskarna skiljer sig klimatpåverkan i olika områden men ändå kommer de flesta regioner kommer att uppleva betydligt fler extremt varma dagar. 

”I vissa områden kommer det innebära att produktionen av grödor blir väldigt svår eller omöjlig inom en nära framtid”, säger Žiga Malek, assisterande professor i markanvändning och ekosystemdynamik vid Vrije Universitetet i Amsterdam och forskningsledare för studien.

Rapporten pekar på behovet av ökade investeringar för klimatanpassningar från det internationella samfundet så att odlarna kan skydda sin försörjning. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev