Livsmedel
Här är fodret som sägs minska metanutsläppen med 90 procent
Publicerad: 2 december 2021, 10:43
En ny fodertillsats uppges kunna minska metanutsläppen från nötköttskor med 90 procent. Foto: PeopleImages
En fodertillsats som uppges kunna minska metanutsläppen från nötköttskor med 90 procent har fått ett positivt yttrande från den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.
Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet Efsa lämnade nyligen ett positivt yttrande om fodertillsatsen Bovaer som uppges minska metanutsläpp från nötkreatur. Bovaer tillverkas av den nederländska medicinteknikkoncernen Royal DSM och bygger på den kemiska föreningen 3-Nitrooxypropanol.
Enligt tillverkaren kan en kvarts tesked Bovaer om dagen göra att metanutsläppen från mjölkkor minskar med cirka 30 procent och för en nötköttsko så mycket som 90 procent.
I Sverige har Lantmännen länge utvecklat foder och fodertillsatser som syftar till att minska metanutsläppen från nötkreatur. För en tid sedan publicerade branschen också en rapport om framtiden jordbruk med fokus på kött och mjölk. Där är utvecklingen för metanminskande foder en del av möjligheterna för framtiden..
– Det finns flera spännande tekniker och lösning och det här kommer sannolikt inom en relativt snar framtid att bli verklighet. Vi är dock inte riktigt där än och för att det ska fungera i praktiken så är det en del praktiska detaljer som ska lösas. Dels gäller det att få djuren att äta fodertillsatserna, dels att säkerställa att fodren inte får några andra negativa effekter, exempelvis kopplade till djurhälsa. Sen är det så klart en fråga om vad fodertillsatserna kommer att kosta. Marginalerna för lantbrukare är små, så ökade kostnader måste spridas på hela kedjan, säger Lantmännens hållbarhetschef Claes Johansson till Aktuell Hållbarhet.
Royal DSM:s fodertillsats finns ännu inte att tillgå i Sverige och Claes Johansson säger att det inte är tydligt vad det exakta priset kan komma att bli.
– Exakt var kostnaderna landar går till viss del att styra. Till exempel genom politiska beslut och subventioner, säger han.
Läs rapporten ”Framtidens jordbruk: Mjölk och nötkött”