Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Livsmedel

Klimatverktyg ska sätta ny branschstandard för jordbruket

Publicerad: 15 april 2021, 09:49

Genom att ta hänsyn till lokala odlingsförhållanden ska det nya verktyget bättre räkna ut lantbrukets utsläpp.

Foto: Peter Vahlersvik

Genom att ta hänsyn till lokala odlingsförhållanden ska ett nytt verktyg räkna ut lantbrukets utsläpp bättre än traditionella schablonvärden.


I ett pilotprojekt ska ett tiotal gårdar börja beräkna sitt koldioxidavtryck ännu noggrannare istället för att använda dagens schablonvärden. Till hösten kommer verktyget att lanseras.

Det är Lantmännen och företaget Dataväxt som tillsammans tagit fram det nya verktyget ”klimatkalkylen” där hänsyn tas till lokala odlingsförutsättningar för att mäta de faktiska utsläppen. Hittills har schablonvärden legat till grund för beräkning av klimatpåverkan. Men utan korrekta värden så blir det svårt att ta rätt beslut, menar bolagen.

”Svenskt jordbruk är redan i dag ett av världens mest hållbara, och genom verktyget vill vi bidra till att förbättra klimatprestandan ytterligare och dessutom kunna redovisa den”, säger Claes Johansson, hållbarhetschef på Lantmännen, i en kommentar.

Utifrån gröda, skörd, gödsling, bränsleförbrukning och andra parametrar rapporterar verktyget det beräknade koldioxidavtrycket per kilo skörd. Genom att välja olika typ av utsäde och jordbearbetning kan klimatpåverkan minimeras. Målet är att sätta en ny branschstandard för mätning och rapportering av klimatpåverkan som kan bidra till framtidens klimatneutrala jordbruk.

För närvarande testas verktyget på gården Bjertorp och snart ska ytterligare ett tiotal gårdar ansluta sig.

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.